BM, Katar, Ürdün ve Türkiye’den, İsrail saldırılarına tepki

BM, Katar, Ürdün ve Türkiye’den, İsrail saldırılarına tepki

Siyonist işgalci İsrail savaş uçaklarının, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne başlattığı hava saldırılarında ‘sivilleri’ bombalarken, tarım arazilerini de vurdu. 10 Filistinlinin şehid olduğu saldırılara Birleşmiş Milletler Orta Doğu Barış Süreci Özel Temsilcisi, Katar Dışişleri Bakanlığı, Ürdün Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi.

İşgalcinin açıklaması

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, “Şu anda Gazze Şeridi genelinde İslami Cihad’a ait silah üretim tesislerine, depolara ve atış mevzilerine saldırıda bulunuyoruz.” ifadeleri kullanıldı. Görgü tanıkları da İsrail savaş uçaklarının, İslami Cihad Hareketinin askeri kanadı Kudüs Seriyyelerine ait bir noktayı hedef aldığını aktardı.

Uçaklar aynı zamanda Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Hanun beldesinde de tarım arazilerini vurdu.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda aralarında 5 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 10 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 55 kişinin yaralandığı aktarılmıştı.

İslami Cihad yöneticisinin gözaltına alınması gerilimi tırmandırdı

Bölgedeki gerilim İsrail ordusunun 1 Ağustos’ta işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentine düzenlediği baskınla arttı.

İşgalci İsrail askerleri, bu baskında Cenin’deki İslami Cihad yöneticisi Bessam Saadi’yi yaralayarak gözaltına almış, çıkan çatışmada bir Filistinli hayatını kaybetmişti.

İsrail ordusu, Saadi’nin gözaltına alınmasının ardından olası bir misilleme endişesiyle abluka altındaki Gazze çevresinde alarm seviyesini üst düzeye çıkarmıştı.

Bu kapsamda ordu birlikleri, Gazze Şeridi çevresindeki Yahudi yerleşim bölgelerini birbirine bağlayan ana yolları kapatmış, Gazze semalarında onlarca insansız hava aracı uçurulmuştu.

Son 4 gündür devam eden süreçte Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı ve Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı da kapalı tutuluyordu.

BM’den İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’de sivilleri hedef alan saldırılarına tepki

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Temsilcisi Tor Wennesland, yazılı açıklamasında, Gazze’de İslami Cihad Hareketinin önde gelen bir isminin hedef alınarak öldürülmesi de dahil olmak üzere “Filistinli ile İsrail arasında devam eden gerilimden derin endişe duyduğunu” dile getirdi.

“Son birkaç saat içinde, İsrail hava saldırılarında en az 10 Filistinli öldü. Bu saldırılarda 5 yaşında bir çocuğun öldürüldüğüne dair haberler beni derinden üzdü. Sivillere yönelik herhangi bir saldırının hiçbir gerekçesi olamaz.” ifadesini kullanan BM Özel Temsilcisi, roketlerin fırlatılmasının derhal durdurulması ve daha fazla gerilimin önlenmesi için tüm taraflara çağrıda bulundu.

Wennesland, son yaşanan gerilimin küresel kaynakların azaldığı ve Gazze için uluslararası mali desteğin kolayca bulunamayacağı bir zamanda, mayısın sonundan bu yana Gazze Şeridi’ndeki geçişlerin kademeli olarak açılmasında kaydedilen ilerlemeyi de olumsuz etkileyebileceğine değindi.

Açıklamanın sonunda “BM, başta siviller olmak üzere yıkıcı sonuçlar doğuracak başka bir çatışmayı önlemek amacıyla ilgili herkesle tam olarak iletişim halindedir. Bunun olmasını önleme sorumluluğu taraflara aittir.” ifadelerine yer verildi.

Katar’dan uluslararası topluma “acil müdahale” çağrısı

Katar Dışişleri Bakanlığından, İsrail’in Gazze’ye saldırılarına dair yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, “İşgalcinin (İsrail’in) sivillere, özellikle kadın ve çocuklara yönelik tekrarlanan saldırılarının durdurulması için uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi gerekiyor.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, Katar’ın tutumunun adil bir Filistin davası, Filistin halkının meşru hakları ve 1967 sınırları çerçevesinde başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasından yana sabit olduğu kaydedildi.

Mısır, İsrail’in Gazze’ye saldırısıyla tırmanan gerginliğin sonlanması için görüşmeler yürütüyor

Mısır’da yayın yapan yönetime yakın “Extra News” kanalında yayımlanan habere göre, Mısır makamları İsrail’in Gazze’ye saldırılarının ardından harekete geçti.

Kahire makamlarının, bölgede gerginliğin sonlanması ve ateşkesin yeniden sağlanması için yoğun görüşmeler yürüttüğü ifade edildi.

Mısır Fikir ve Araştırmalar Merkezi Müdürü Halid Akkaşe, kanalda yayımlanan açıklamasında, daha önceki İsrail-Filistin gerginliklerinden alınan derslere bakarak, Kahire’nin elinde gerginliği sona erdirmek için önemli kozlar olduğunu düşündüğünü söyledi.

Akkaşe, Mısır’ın ve ilgili kurumların daha önce olduğu gibi çabalarını sürdürdüğünü, yakın gelecekte başarıya ulaşacağını savundu.

Ürdün, İsrail’e abluka altındaki Gazze’ye saldırılarını sonlandırma çağrısında bulundu

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, uluslararası toplumdan Gazze’deki tırmanışa engel olmak ve Filistin halkını korumak için acil ve etkin bir şekilde harekete geçmesi talep edildi.

İsrail’e Gazze saldırılarını derhal sonlandırma çağrısı yapılan açıklamada, İsrail’in tırmanışının ve sivilleri korkutmanın tehlikeli sonuçları konusunda uyarıda bulunularak, bunların sadece gerilimi ve şiddeti artıracağı, umutsuzluğu katlayacağı belirtildi.

Gazze’deki sorunun çözümü ve şiddetin tırmanmasını önlemenin yolunun, iki devletli çözüm temelinde adil bir barışı sağlamak için müzakere masasına dönerek, gerçek bir siyasi ufuk bulmaktan geçtiği kaydedildi.

Ayrıca sorunu çözmenin yolunun, Gazze Şeridi’ndeki haksız ablukanın kaldırılması, buradaki insani ihtiyaçların derhal ele alınması ve uluslararası hukuka ve meşru kararlara saygı gösterilmesi olduğu ifade edildi.

Türkiye, hava saldırılarını kınadı

İsrail saldırılarının ardından, Türk Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, hava saldırıları şiddetle kınandı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“İsrail’in Gazze’ye yönelik 5 Ağustos günü düzenlediği hava saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Saldırılarda çocuklar dahil, sivillerin yaşamlarını kaybetmelerini kabul edilemez buluyoruz.

Saldırılar sonrasında bölgede yükselen gerginliği derin endişeyle karşılıyoruz. Sözkonusu olayların yeni bir çatışma sarmalına dönüşmeden derhal sonlandırılması gereğini vurguluyor, itidal ve sağduyu çağrısı yapıyoruz.”

İsrail ordusu, yaklaşık 25 bin yedek askerini göreve çağırdı

İşgalci İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Savunma Bakanlığının kapsamlı bir şekilde yedek askerlerin göreve çağrılması yönündeki kararı onayladığı belirtildi. Açıklamada, Savunma Bakanı Benny Gantz’ın, farklı birliklerden yaklaşık 25 bin yedek askerin göreve çağrılması yönünde orduya talimat verdiği kaydedildi.

İşgalci İsrail Genelkurmay Başkanlığının orduya “olağanüstü durum” haline geçmesi emri verdiği ve bu çerçevede “Yüksek Komuta Odası” kurulduğu aktarıldı. Orduya bağlı özel kuvvetlerin ve topçu birliklerinin Gazze Şeridi içindeki İslami Cihad’a ait hedefleri vurduğu ileri sürüldü.

Haaretz gazetesine konuşan üst düzey askeri kaynak, Gazze’den saldırılara “bir karşılık beklediklerini” ve “operasyonun zaman alacağını” söyledi.

İsrail ordusu, gün içinde yaptığı açıklamasında ülkenin kuzeyindeki birliklerini ve zırhlı birliklerini Gazze sınırına kaydırdığını duyurmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *