Alman Bakan: Yunanistan’ın endişelerinin farkındayız

Alman Bakan: Yunanistan’ın endişelerinin farkındayız

Türkiye’den önce Yunanistan’ı ziyaret eden Alman Dışişleri Bakanı Baerbock, Alman denizaltılarının Türkiye’ye satışının aralarında olduğu konularla alakalı Yunanlı Bakanla kapsamlı bir değerlendirme yaptığını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Atina’daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Yunanistan’ın, komşusu Türkiye ile ilgili endişelerinin farkında olduğunu belirten Baerbock, Alman denizaltılarının Türkiye’ye satışının aralarında olduğu söz konusu konularla alakalı Yunan Bakanla kapsamlı bir değerlendirme yaptığını söyledi. Baerbock, iki ülke arasında yaşanan ihtilaflara işaret ederek, şunları kaydetti:

“Endişelerinizin ne olduğunu çok dikkatli bir şekilde dinledim çünkü bugünkü dönem 15 yıl öncesinden farklı. NATO ortakları arasındaki ihtilafları diyalog yoluyla çözmeliyiz. İttifak saflarında kavgalar Rusya Devlet Başkanı’nın tam olarak istediği şeydir. Tam da bugün İstanbul’da öğleden sonra mesajım olacak. Bu, birbirlerinin egemenliğine saygı duymayı içerir.”

Midilli, Rodos ve Sakız’ın da aralarında bulunduğu adaların Yunanistan’ın egemenliğinde olduğunu vurgulayan Baerbock, bunu hiçbir tarafın sorgulamaya hakkı olmadığını ileri sürdü.

Baerbock: Sorunlar gerilimi tırmandırmakla değil, görüşmelerle çözülmeli

Alman Bakan Baerbock, bugün Yunanistan’a gerçekleştirdiği yarın da Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyaretleri öncesinde bir de yazılı açıklama yaptı.

Son dönemde NATO müttefikleri ve Avrupalı ​​ortakları arasındaki birliğin hiç olmadığı kadar önemli hale geldiğini belirten Baerbock, bu nedenle Yunanistan ve Türkiye ziyaretlerini özellikle şimdi gerçekleştirdiğini aktardı.

Baerbock, Türkiye temaslarında Akdeniz’in güvenliğinin önemli gündem maddelerinden olacağını kaydederek, “Bizim burada da mesajımız ‘sorunlar gerilimi tırmandırmakla değil, görüşmelerle çözülmeli’ olacak. Türkiye, bizim için vazgeçilmez bir ortaktır ve başka hiçbir ülke ile olmadığı kadar bizimkiyle bağlı olan ülkedir. Milyonlarca insanın kalbi ülkelerimiz için atıyor.” ifadesini kullandı.

Bu nedenlerle siyasi olarak daha fazla uzaklaşmamayı arzu ettiğini vurgulayan Baerbock açıklamasında “Her yakın ilişkide olduğu gibi birbirimizle açıkça konuşacağız. Milyonlarca insan için daha da kötü açlık krizinin önlenebileceğine dair bir umut ışığı getiren Türkiye’nin Karadeniz’deki arabuluculuğu hakkında. NATO’da ortak planlama hakkında.” ifadesine yer verdi.

Dışişleri Bakanı Baerbock, Türkiye’de, kısmen temel farklılıkların bulunduğu konulara da değineceğini aktardı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *