Ali Erbaş’a hakaret davasında 11 avukata hapis talebi

Ali Erbaş’a hakaret davasında 11 avukata hapis talebi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın 2020 yılındaki bir cuma hutbesindeki sözlerine yönelik, Ankara Barosu tarafından yapılan açıklama nedeniyle, Ankara Barosunun önceki 11 yöneticisi hakkında, “kamu görevlisine hakaret” suçundan cezalandırma talep edildi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın 24 Nisan 2020’deki cuma hutbesinin içeriğiyle ilgili Ankara Barosu’nun yaptığı açıklama nedeniyle dönemin Ankara Barosu Başkanı, şu anki Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan’ın da aralarında bulunduğu 11 yönetim kurulu üyesi hakkında, Adalet Bakanlığı’nın izni ile yapılan soruşturma sonunda dava açıldı.

Ankara 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Erinç Sağkan ve kısa bir dönem Ankara Barosu Başkanlığı yapan Kemal Koranel’in de aralarında bulunduğu 11 sanık, önceki celselerde savunmalarını tamamladı.

Çarşamba günü görülecek dava öncesi cumhuriyet savcısı mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı, mütalaasında, Ankara Barosu tarafından yapılan açıklamada Ali Erbaş’a yönelik ifadelerin katılanın kişiliğine ve kişilik haklarına yönelik, incitici, yaralayıcı, sebepsiz bir saldırı olarak ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtildi.

Bu ifadelerin sadece katılanın kişiliğine, onur ve saygınlığına saldırı teşkil ettiği, ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığı aktarılarak, her sanığın ayrı ayrı 1 yıldan 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Ali Erbaş, 24 Nisan 2020’de Hacı Bayram camiinde verdiği cuma hutbesinde birçok konu ile birlikte eşcinsellik üzerine de konuşmuş, bunun lanetlenmiş bir eylem olduğunu belirtmişti. Erbaş, hutbesinde, konuya ilişkin şunları söylemişti:

“Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesi. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikâhsız hayatın İslami literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu Hiv virüsüne maruz kalıyor. Geliniz, bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim.”

Bu sözler üzerine, Erinç Sağkan başkanlığındaki Ankara Barosu Yönetim Kurulu Ali Erbaş’a tepki göstermişti. Sağkan ve avukatlar, hutbedeki sözleri ‘nefret söylemi’ olarak niteleyerek kınamışlar, çeşitli açıklamalar yapmışlardı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın şikayeti üzerine Ankara Barosu’nun 11 yöneticisi hakkında “kamu görevlisine dini inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklaması nedeniyle görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *