Gannuşi’ye “yurt dışına çıkış yasağı”

Gannuşi’ye “yurt dışına çıkış yasağı”

Tunus Aryana Asliye Mahkemesi Sözcüsü Fatima Bukataya, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi’nin de aralarında yer aldığı 34 kişi için yurt dışına seyahat yasağı getirildiği yönündeki iddiaları doğruladı.

Aynı zamanda Cumhuriyet Savcısı Yardımcısı Bukataya, AA muhabirine konuya dair açıklama yaptı.

Bukataya, Nahda lideri Gannuşi’nin de aralarında yer aldığı 34 kişi için seyahat yasağı getirildiğini söyledi.

Yurt dışına çıkış yasağının “gizli örgüt” soruşturması kapsamında alındığını aktaran Bukataya, seyahat yasağı konulan ilgili taraflara henüz kararın tebliğ edilmediğini belirtti.

Bukataya, 34 kişiye “devlet görevlisi olmayan sivil kişilere devlet sırrını ifşa etmek, devlet görevlisi olarak şahsen veya başkaları aracılığıyla hediye kabul etmek, başkaları adına hak ve imtiyazlar talep etmek” gibi suçlamaların yöneltildiğini dile getirdi.

Yurt dışına çıkış yasağı haberlerinin ardından Nahda Hareketinden yapılan yazılı açıklamada, Gannuşi’ye konuya dair tebligat yapılmadığı ve Gannuşi’nin yakın zamanda herhangi bir yurt dışı planının olmadığı belirtilmişti.

Eski Başbakan Cibali’nin eşi gözaltına alınmıştı

Tunus İçişleri Bakanlığı 13 Mayıs’ta yaptığı açıklamada eski Başbakan Hammadi el-Cibali’nin eşinin kendisine ait bir atölyede “tehlikeli madde bulundurmaktan” gözaltına alındığını duyurmuştu.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada “Suse kentinin Akude bölgesindeki atölyelerin birinde bir grup yabancı işçinin şüpheli hareketleri gözlemlendikten sonra, Ulusal Güvenlik birimleri, kapsamlı bir saha araştırması gerçekleştirdi.” denilmişti.

Suse 2. Asliye Hukuk Mahkemesi Savcılığı ile koordineli bir şekilde çalışmaların ardından, söz konusu atölyeye baskın düzenlendiği belirtilen açıklamada, atölyenin eski başkanlardan birinin eşine ait olduğunun ortaya çıktığı ifade edilmişti.

Açıklamada, atölyede yapılan aramada tehlikeli maddeler listesinde bulunan “asetil” maddesini içeren 3 şişenin bulunduğu ileri sürülerek, Cumhuriyet Savcılığı kararıyla atölyeye kilit vurulduğu ve Hammadi’nin eşinin gözaltına alındığı aktarılmıştı.

Açıklamada ayrıca eski Başbakan Hammadi el-Cibali’nin de gözaltına alınan ve emniyet biriminde olan eşinin yanında durmak istemesinin ısrarı üzerine, kendisine emniyet biriminin karargahını terk etmesinin tavsiye edildiği aktarılmıştı.

Cibali’nin, resmi Facebook sayfasından yapılan açıklamada ise, “Güvenlik güçleri, Cibali’nin eşinin sahibi olduğu bir atölyeye baskın düzenleyerek, onu kaçırdı ve yasa dışı bir şekilde gözaltına aldı.” ifadelerine yer verilmişti.

Nahda Hareketi yazılı açıklamasında da, Nahda yetkililerinden biri olan Cibali’nin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunularak, yetkililerin Cibali’nin güvenliğinden tamamen sorumlu olduğu kaydedilmişti.

Tunus’taki siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in geçen yıl açıkladığı olağanüstü kararlar, ülkede bir tür “istisnai durum” oluşmasına yol açtı.

25 Temmuz 2021’de parlamentonun çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Said, 22 Eylül 2021’de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Tunus’ta bazı kesimler, Said’in kararlarını “darbe” olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Tunus’ta yaşanan 11 yıllık ‘Yasemin devrim’ süreci

‘Arap Baharı’ ayaklanmaları 11 yıl önce başlamıştı

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *