Türkiye’den ABD’ye ‘miting uyarısı’ tepkisi

Türkiye’den ABD’ye ‘miting uyarısı’ tepkisi

CHP Maltepe mitingi öncesi ABD’nin yaptığı ‘dikkatli olun’ uyarısı nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından duyulan rahatsızlık, mitingden sonraki gün bakanlığa çağrılan ABD büyükelçisine iletildi, “önemli bir problem varmış izlenimi oluşturulmasının kabul edilemez olduğu” belirtildi.

Anadolu Ajansı’nın Türk Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından aktardığı bilgiye göre, görüşmede Flake’a, söz konusu gösteri uyarısında bu tür mitinglerde emniyet birimleri tarafından alınan önlemler hakkında asılsız iddiaların yer aldığı kaydedilerek, bu husustaki rahatsızlık ifade edildi.

Flake’a ayrıca, kolluk kuvvetlerince orantısız güç kullanımının ciddi bir sorun teşkil ettiği belirtilerek, ABD’de bu nedenle meydana gelen olayların ortada olduğu hatırlatıldı.

Siyasi parti mitinglerinin demokrasinin köklü bir geleneğini oluşturduğu, ülkede bu konuda sanki önemli bir problem varmış izlenimi oluşturulmasının kabul edilemez olduğu iletilen Flake’a, söz konusu mitingin dün sorunsuz şekilde yapıldığı ve herhangi bir olayın yaşanmadığı aktarıldı.

Öte yandan Büyükelçi’ye, ABD makamlarınca kendi vatandaşlarına yönelik bundan sonra yayınlanabilecek seyahat ya da gösteri uyarılarının gerçekler dikkate alınarak hazırlanması beklentisi de ifade edildi.

Emniyet’ten ABD’deki Türk vatandaşlarına uyarı

Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) “ABD’de yaşayan Türk vatandaşlarımıza uyarımızdır” başlığıyla yaptığı açıklamasında, ABD’de yapılacak geniş katılımlı organizasyonlarda Türk vatandaşlarının güvenlikleri için dikkatli olmalarının önem taşıdığı belirtildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Amerikan polisi her ne kadar bu tip organizasyonlarda çıkan protestolar için önlem alıyor olsa da geçmişte yaşanan olaylarda gerçek mermi, elektro şok kullanımı, göz yaşartıcı gaz ile müdahale ve şiddet olayları unutulmamalıdır. Bu tip gösteriler kontrol edilmesi zor olduğu için şiddete dönüşebilir. Bu nedenle organizasyonlardan kaçının.”

EGM, ABD’deki Türk vatandaşlarına kalabalıktan kaçınmaları, dikkat çekici davranışlarda bulunmamaları, protesto ve gösteri alanlarından uzak durmaları, anlık gelişmeler için medyayı takip etmeleri uyarısında bulundu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *