24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından ABD’nin uygulamaya başladığı yaptırımlar arasında Rusya’dan petrol ithalatı da bulunuyor. Buna karşın Hindistan’ın Rusya’dan petrol ithalatı ABD’yi rahatsız etmedi. Hindistan’ın Rusya’dan S-400 alımına da ABD karşı çıkmamıştı.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenlediği günlük basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD Başkanı Joe Biden ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin çevrim içi bir görüşme gerçekleştirdiğine işaret eden Psaki, burada Hindistan’ın Rusya’dan petrol satın alımının da gündeme geldiğini aktardı.
‘Hindistan Rusya’dan daha çok bizden petrol alıyor’
Hindistan’ın ABD’den petrol ithalatının Rusya’dan daha çok olduğuna işaret eden Psaki, Hindistan’ın petrol satın almasının Rusya’ya uygulanan yaptırımların delinmesi anlamına gelmediğini iddia etti. Buna rağmen Psaki, “Başkan Biden yine de Rusya’dan petrol alımını artırmanın Hindistan’ın çıkarına olmayacağını dile getirdi.” ifadesini de kullandı.
Hindistan Rusya’dan S-400 de aldı
Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı ile ilgili ciddi sorun çıkaran ve yaptırım uygulayan ABD, Hindistan’ın Rusya’dan S-400 alımına ilişkin henüz karar vermediğini bildirdi. Beyaz Saray sözcüsü, “ABD Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası” (CAATSA) yaptırımlarının uygulanıp uygulanmayacağının sorulması üzerine ise Psaki, bu konuda henüz bir karar vermediklerini belirtti.
Hintli Bakanla görüşen Blinken’dan açıklama
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da benzer sözler tekrarlayarak, Hindistan’a yaptırım konusunda henüz nihai kararı vermediklerini, ancak Rusya’nın yerine Hindistan’ın ana güvenlik ortağı olmayı arzu ettiklerini ve bunun için çaba gösterdiklerini söyledi.
ABD’li bakanlar Blinken ve Lloyd Austin, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve Savunma Bakanı Rajnath Singh ile “2+2 Bakanlar Düzeyinde Stratejik Diyalog Toplantısı” kapsamında Washington’da bir araya geldi. Görüşmelerin ardından kameraların karşısına geçen bakanlar, ABD-Hindistan ikili ve bölgesel ilişkilerini değerlendirirken Blinken, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alan Hindistan’a yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna yanıt verdi.
ABD’nin hiçbir müttefikinin Rusya’dan kapsamlı silahlar almaması yönündeki çağrılarını yineleyen Blinken, Hindistan’ın Moskova’dan S-400 alımı için şunları söyledi: “CAATSA Yasası (ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası) kapsamında muhtemel yaptırım veya muhtemel muafiyet konusunda henüz karar vermedik. Ancak Hindistan ile Rusya arasında askeri satışlar da dahil uzun bir geçmiş ve ilişki var. Bizim Hindistan’a ortak olamadığımız dönemlerde bu ilişki yıllar önce şekillenmişti. Şimdi ise Hindistan’ın güvenlik ortağı tercihi olabilecek durumdayız ve bunu istiyoruz.”
Hindistan’ın Rusya’dan petrol alımı Blinken’ı da rahatsız etmedi
Ukrayna’daki savaş bağlamında ABD ile Hindistan arasındaki yaklaşımları da konuştuklarını belirten Blinken, Yeni Delhi’nin Kiev’e gönderdiği tıbbi malzemeler ve diğer desteklerden ötürü memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Hindistan’ın Rusya’dan aldığı enerji konusuna da değinen Blinken, her ülkenin kendine göre ve farklı boyutlarda enerji ihtiyacı olduğunu, Hindistan’ın dünyanın en büyük 3. enerji tüketicisi konumunda bulunduğunu ve Rusya dahil birçok ülke üzerinden bu ihtiyacını karşıladığını anlattı. Blinken, “Elbette enerjide çeşitliliği ve yenilenebilir enerji sahalarını artırarak Rusya’ya olan bağımlılığın azaltılması için çabalıyoruz.” değerlendirmesini yaptı. ABD’nin Hindistan’a enerji ihracatının son olarak yıllık 11 milyar dolara çıktığını kaydeden Blinken, bu konuda iş birliğini derinleştireceklerini vurguladı.
Modi ile Biden arasındaki çevrim içi görüşme
Hindistan Dışişleri Bakanı ile Savunma Bakanının ABD ziyaretleri devam ederken, iki ülke bakanlarının da katıldığı çevrim içi toplantıda Hindistan Başbakanı ile ABD Başkanı görüştü.
Hindistan Başbakanı Modi, ABD ve Hindistan’ın en büyük ve en eski demokrasiler olarak doğal ortaklar olduğunu öne sürdü. İki ülke arasındaki ilişkilerde son birkaç yılda kaydedilen ilerlemenin birkaç on yıl önce hayal edilmesinin bile zor olduğunu belirten Modi, “ABD ve Hindistan en büyük ve en eski demokrasiler olarak doğal ortaklardır” dedi. Modi, Biden’ın Hindistan-ABD ilişkilerine ilişkin “Demokrasiler başarır” sloganını hatırlatarak, “Hindistan-ABD ortaklığının ve ilişkilerinin başarısı, sloganı anlamlı kılmanın en iyi yoludur” diye konuştu.
Modi, Hindistan’ın, Ukrayna’nın Buça şehrinde sivillerin öldürülmesini kınadığını aktararak, “Buça şehrinde masum vatandaşların öldürüldüğüne dair son haberler endişe kaynağı oldu. Bunu hemen kınadık ve tarafsız bir soruşturma talep ettik. Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmeler yoluyla barışın sağlanacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı. Hindistan’ın Ukrayna meselesini parlamentoda ele aldığını vurgulayan Modi, “Hem Ukrayna hem de Rusya liderleri ile birkaç kez telefonda görüştüm. Onlara sadece barış çağrısında bulunmadım, aynı zamanda Başkan (Vladimir) Putin’e Ukrayna Devlet Başkanı ile doğrudan görüşme yapmasını önerdim.” şeklinde konuştu.
Biden-Modi görüşmesinin ABD’nin Hindistan’a Rusya’dan enerji alımını artırmaması çağrıları yaptığı bir dönemde olması dikkati çekti. Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd James Austin, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile Savunma Bakanı Rajnath Singh’i dördüncü kez ABD-Hindistan 2 2 Bakanlar Diyaloğu Toplantısı kapsamında Washington’da ağırladı.
ABD ve Hindistan uzayda bilgi paylaşımını artıracak
“2+2 Bakanlar Stratejik Diyalog Toplantısı” kapsamında ABD’nin başkenti Washington’a gelen Hindistan Dışişleri ile Savunma Bakanları, ABD’li Bakanlarla bir araya geldiler. Dört bakan toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulundu.
ABD Savunma Bakanı Austin açıklamasında, uzay ve siber alan dahil olmak üzere savunma alanlarında gelişmekte olan teknolojik yenilikleri ve iş birliğini yönlendirecek önemli taahhütlerde bulunduklarını ifade etti. Bu yıl içinde ABD Uzay Komutanlığı ile Hindistan Uzay Savunma Ajansı arasında savunma alanında personel değişimlerini başlatacaklarını belirten Austin, “Birkaç dakika önce, ikili bir Uzay Durumsal Farkındalık Düzenlemesi imzaladığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu, uzayda daha fazla bilgi paylaşımını ve iş birliğini destekleyecektir.” diye konuştu.
Austin, bu yıl içinde eğitim ve tatbikatlar dahil olmak üzere siber alandaki iş birliğini de derinleştireceklerini kaydetti. İki ülke arasındaki bilgi paylaşımını tüm muharebe alanlarında genişleteceklerine değinen Austin, “Hindistan, Hint Pasifik bölgesinde bir savunma lideri ve bölgede net bir güvenlik sağlayıcısı olduğu için bu destekleri sağlıyoruz.” ifadesini kullandı.
Austin, Çin’in bölgeyi ve uluslararası sistemi kendi çıkarlarına hizmet edecek şekilde yeniden şekillendirmeye çalıştığına işaret ederek bununla mücadele etmek üzere Hindistan ile ABD ordularının Hint-Pasifik’teki iş birliğini genişleteceğini söyledi. Austin, “Hint Donanmasının Bahreyn’deki Birleşik Deniz Kuvvetlerine katılma kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Ayrıca birlikte daha üst düzey tatbikatlar yapmaya karar verdik.” dedi.
Hindistan’ın silah modernizasyon ihtiyaçlarına ilişkin bir soruya yanıt veren Austin, “Modernizasyon ihtiyaçlarının en iyi şekilde nasıl destekleneceği konusunda Hindistan ile aktif görüşmeler yapıyoruz. Ve yine geleceğe baktığımızda, birlikte çalışma kabiliyetimizi sürdürdüğümüzden emin olmak istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Hintli Bakan Singh: Ortak bir irademiz var
Toplantıda değerlendirmelerde bulunan Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh ise “Elde etmek istediğimiz hedeflerimiz ve bunları elde etmek için ortak bir irademiz var.” dedi.
Savunma alımları için gerekli süreçlerin bir an önce incelenip tamamlanması konusunda mutabık kaldıklarını belirten Singh, ABD şirketlerini uzay alanında Hindistan ile üretim ortağı olarak iş birliği yapmaya çağırdığını kaydetti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *