BMGK’dan ‘kınama’ kararı çıkmadı, ABD sürpriz bulmadı!

BMGK’dan ‘kınama’ kararı çıkmadı, ABD sürpriz bulmadı!

BMGK asil üyesi Rusya’nın, Ukrayna’ya başlattığı işgal harekatını kınamak üzere BMGK’ye getirilen tasarısı, Rusya tarafından veto edildi. ABD bu sonucun sürpriz olmadığını söyledi, kendilerine destek veren ülkeleri övdü.

ABD ve Arnavutluk tarafından Konseye sunulan tasarıda, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları kınanıyor ve derhal Ukrayna topraklarından geri çekilmesi talep ediliyordu.

Konseydeki oylamada, karar tasarısına 11 “evet” çıkarken Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri çekimser kaldı. Rusya tasarıya “hayır” diyerek veto yetkisini kullandı.

Daimi üyelerin istemediği karar çıkmıyor

BMGK’nin 5 daimi üyesi (Rusya, Amerika, Fransa, İngiltere ve Çin), onaylamadıkları herhangi bir kararın verilmesini önlemek için veto yetkisine sahip bulunuyor. BMGK’de herhangi bir kararın çıkarılması için 5 daimi üyeden hiçbirinin buna itiraz etmemesi koşuluyla 15 toplam üyeden en az 9’nun onayı gerekiyor.

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını veto etmesi üzerine, “Bu kararı veto edebilirsiniz ama sesimizi veto edemezsiniz.” dedi. Thomas Greenfield, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarını kınayan BMGK yasa tasarısını veto etmesinin ardından konuştu.

‘Rusya’nın veto etmesini bekliyorduk’

Rusya’nın vetosunun sürpriz olmadığını belirten ABD Daimi Temsilcisi, “Rusya, bugün, Ukrayna’daki önceden tasarlanmış, sebepsiz, haksız ve mantıksız savaşını korumak için veto yetkisini kullandı.” ifadesini kullandı. Thomas Greenfield, “Ancak açık söyleyeyim; Rusya, bu kararı veto edebilirsiniz ama sesimizi veto edemezsiniz. Doğruların söylenmesini, ilkelerimizi veto edemezsin. Ukrayna halkını veto edemezsiniz. BM Sözleşmesini veto edemezsiniz.” diye seslendi.

Destekleyen ülkeleri övdü

Karar tasarısına destek veren konsey üyelerini BM ilkelerine bağlılıklarından dolayı öven Thomas Greenfield, dünyadaki milletlerin Rusya’yı saldırılarından sorumlu tutmaya ve Ukrayna’nın yanında olmaya devam edeceğini söyledi.

Arnavutluk: Konsey gücünü göstermek için değerler bir fırsatı kaybetti

Karar tasarısını ABD ile birlikte konseye sunan ve oylamadan sonra söz alan Arnavutluk’un BM Daimi Temsilcisi Ferit Hoxha da Rusya’nın vetosundan dolayı konseyin rehin alındığını belirterek, “Konsey dünyaya birliğini, gücünü ve yararlılığını göstermek için değerli bir fırsatı kaybetti.” dedi.

Arnavutluk Temsilcisi, BM’nin ilkeleri çerçevesinde Rusya’nın saldırılarına karşı üye devletlerle çalışmaya devam edeceklerini kaydederek, “Rusya zarar verebilir, insanları öldürebilir, meşru hükümeti devirip Ukrayna’yı yok etmeye çalışabilir ama tarihin öğrettiği gibi, özgürlüğü asla öldüremez.” ifadelerini paylaştı.

43 ülke adına ortak açıklamayı ABD temsilcisi okudu 

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını veto etmesinin ardından ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, 43 ülkenin imza koyduğu ortak bildiriyi okudu.

Güvenlik Konseyi çıkışında Thomas Greenfield, diğer ülkelerin daimi temsilcileri ile basına yaptığı ortak açıklamada, “Karar tasarısı hayatı önemdeydi, ülkelerin konseyde uluslararası barışı ve güvenliği sağlayıp sağlamaması ve BM Şartı’nı korumaya inanıp inanmamasıyla ilgiliydi.” dedi.

ABD Daimi Temsilcisi, Rusya’nın oylamada veto kararı ile yetkisini suiistimal ettiğini belirterek, Ukrayna’daki durumla ilgili “Burada saldırgan olan Başkan Putin’dir. Bunun başka bir orta yolu yoktur.” ifadesini kullandı.

Karar tasarısına destek veren tüm ülkelere teşekkür eden Thomas Greenfield, Ukrayna’yı ve BM Şartı’nı desteklemeye devam edeceklerini kaydetti ve “Bu konuyu, Rusya’nın vetosunun geçerli olmadığı Genel Kurul’a taşıyacağız ve dünya ulusları Rusya’yı sorumlu tutmaya devam edecek.” diyerek sözlerini noktaladı.

Guterres durumu idare etti! 

Rusya’ya yönelik kınama kararı alınamayan BM Güvenlik Konseyi toplantısından sonra konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “BM savaşı durdurmak için uğraştı ama bugün bu amaca ulaşamadı.” dedi. Guterres, “Asla pes etmemeliyiz, barışa bir şans daha vermeliyiz. Liderlerin diyalog ve barışa yönelmeleri, askerlerin kışlalarına geri dönmeleri gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’da insani ihtiyaçların her geçen saat arttığına vurgu yapan Genel Sekreter, en az 100 bin Ukraynalı’nın evini terk ettiği ve birçoğunun komşu ülkelere kaçtığını belirtti.

Guterres, Rusya’nın kınama kararının kabulünü veto ettiği, Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin çekimser kaldığı Güvenlik Konseyi toplantısının hemen ardından Ukrayna’daki krizin yönetimi için koordinatör atadığını duyurdu. Genel Sekreter, “Yanıtımızı güçlendirmek için bugün Amin Awad’ı BM Ukrayna Kriz Koordinatörü olarak atadığımı duyuruyorum.” ifadesine yer verdi.

‘Kınama kararı alınamaması, BM’nin diğer çabalarını gölgelemesin’

Guterres ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nde Ukrayna’daki Rus saldırısı için kınama kararı alınamamasının BM’nin dünya barışı ve insanlık için ortaya koyduğu diğer çabaları gölgelememesi gerektiğine değindi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bürosu Direktörü olarak ortaya koyduğu çalışmalarla bilinen Awad, bir gün önce açıklanan 20 milyon doların üzerindeki BM yardımlarının Ukrayna’daki acil ihtiyaçlar için koordinasyonunu sağlayacak.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *