Filistin: Şeyh Cerrah’ta yaşananlar ‘Yahudi terörü’

Filistin: Şeyh Cerrah’ta yaşananlar ‘Yahudi terörü’

Fetih Hareketi, Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki olayların ardından yaptığı açıklamada, halk direnişinin artırılması gerekliliği üzerinde durdu.

Filistin yönetimi, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi ile diğer Filistin kent ve köylerinde yaşanan olayları “Yahudi terörü” olarak nitelendirdi ve bunların İsrail’in gerçek yüzünü gösterdiğini belirtti.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne yaptığı yazılı açıklamada, Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yükselen tansiyonla ilgili değerlendirmede bulundu.

Şeyh Cerrah’ta 12 Şubat’tan bu yana yaşananların ve Yahudi şiddetinin benzeri görülmemiş bir seviyeye çıktığını belirten Ebu Rudeyne, şunları kaydetti: “Bu Yahudi terörü, özellikle Filistinlilerin tehcir edilmesine ve İsrail’in tek taraflı attığı adımlara karşı çıkan ABD yönetimine ve uluslararası hukuka meydan okuyan İsrail’in gerçek yüzünü yansıtıyor.”

Yahudi yerleşimcilerin İsrail askerlerinin himayesinde Filistinlilere uyguladığı şiddetin, uluslararası müdahale gerektirdiğini kaydeden Ebu Rudeyne, “Uluslararası toplum, halkın tehcir edilmesi ve evlerinin yıkılması karşısında sonuç getirmeyen kınamalar yerine gerçek ve ciddi bir baskı uygulamalı ve uluslararası meşruiyete uyması için İsrail’e yaptırımda bulunmalıdır.” ifadesini kullandı.

İsrail’in uluslararası kararları tanımamasının onu “aparheid devletine” dönüştürdüğünü dile getiren Ebu Rudeyne, Filistin halkının, haklarını geri almak için elindeki en etkili ve önemli silahın barışçıl direniş olduğunu vurguladı.

Fetih Hareketinden direnişin artırılması vurgusu

Fetih Merkez Komitesi’nin, Filistin’de yaşanan olayları görüşmek üzere gerçekleştirdiği toplantının akabinde yapılan açıklamada ise başta Şeyh Cerrah Mahallesi olmak üzere direniş noktalarındaki halkın tehcir edilmesinin kabul edilemez olduğu ifade edildi. Açıklamada, halk direnişinin artırılması ve Yahudi yerleşimcilere engel olunması gerektiği aktarıldı.

İsrail aşırı sağcı milletvekili Itamar Ben-Gvir’in, Şeyh Cerrah Mahallesi’nde evinden zorla çıkarılma tehdidi altındaki Filistinli Salim ailesinin evinin önüne çadır kurması, Yahudi yerleşimciler ile Filistinliler arasında gerginliğe neden olmuştu.

İsrail polisinden yapılan açıklamada, yaşanan olaylarda, 12 kişinin “şiddete başvurduğu, taş attığı ve uygunsuz davranışta bulunduğu” iddiasıyla gözaltına alındığı belirtilmişti.

Filistin Kızılayı da Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yaşanan olaylarda en az 11 kişinin yaralandığını bildirmişti.

Siyonist vekilin Şeyh Cerrah’ta kurduğu çadır kaldırıldı

İsrail milletvekili Ben-Gvir‘in ofisinden yapılan açıklamaya göre, Şeyh Cerrah Mahallesi‘nde evinden zorla çıkarılma tehdidi altındaki Filistinli Salim ailesinin evinin önüne Ben-Gvir’in kurduğu çadır, siyonist İsrail polisi tarafından kaldırıldı. Açıklamada, Ben-Gvir’in polis tarafından saldırıya uğradığı iddia edildi. Sosyal medyada Itamar Ben-Gvir’e polisin müdahalesine ilişkin görüntüler yer aldı.

İsrail polisinin çevrede sıkı güvenlik önlemleri devam ediyor. İsrail polisi, artan gerilime karşı zaman zaman ses bombası kullandı.

Filistin Kızılayından yapılan açıklamaya göre, aralarında gazdan etkilenenler de dahil ses bombası, darp ve plastik mermiden en az 31 kişinin yaralandığı bildirildi. Yaralılardan 6’sının hastanede tedavi altına alındığı bilgisi paylaşıldı.

Ben-Gvir, Şeyh Cerrah’taki olayların yoğun yaşandığı dönem olan Mayıs 2021’de de benzer bir eylemde bulunmaya çalışmış ancak İsrail yönetimi gerilimi tırmandıracağı gerekçesiyle milletvekiline engel olmuştu.

İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimcilerin Filistinliler’e saldırıları sürüyor

İşgal altındaki Batı Şeria’da Filistinliler’e ait 5 çiftlik evi Yahudi yerleşimciler, 2 çiflik evi ve bir su kuyusu İsrail ordusu tarafından tahrip edildi.

İşgal altındaki Batı Şeria’da Filistinliler‘e ait 5 çiftlik evinin Yahudi yerleşimciler, 2 çiflik evi ve bir su kuyusunun İsrail ordusu tarafından tahrip edildiği bildirildi.

Salfit Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Yahudi yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria‘nın kuzeyinde yer alan Salfit şehrindeki bazı evlere zarar verdiği belirtildi.

Açıklamada, Yahudi yerleşimcilerin Kefr ed-Dik beldesindeki 5 çiftlik evini tahrip ettikleri bildirildi.

Açıklamada, evi zarar görenlerden Hatim Kasım’ın “Yerleşimciler topraklarımıza girerek, evlerimize zarar verdiler. Kapılarını söktüler, tuvaletleri kırdılar, su borularını kırdılar, çimento torbalarını parçaladılar ve kiremitleri kırdılar.” ifadelerine yer verildi.

Filistinli aktivist Muhammed Avad da İsrail güçlerinin El Halil kentinin Beyt Emr beldesinde bir çiftlik evi ve su kuyusunu yıktığını kaydetti.

Filistin resmi haber ajansı WAFA ise El Halil’in kuzeyindeki Halhul kasabasında İsrail ordusunun bir çiftlik evini yıktığı bilgisini verdi.

Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere saldırıları

İşgal altındaki Filistin toprakları üzerinde ikamet eden Yahudi yerleşimciler, sık sık Batı Şeria’da Filistinli çiftçilerin en önemli geçim kaynağı olan zeytin ağaçlarını kesiyor veya ateşe veriyor.

Yahudi yerleşimciler, buna ek olarak özellikle zeytin hasat döneminde zaman zaman Filistinli çiftçilere saldırıyor.

İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria’da 250’den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 450 bine yakın Yahudi yerleşimci, Batı Şeria’da işgal altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zor hale getiriyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *