Yunus Emre Enstitüsü, Rusya’da Nazım Hikmet’i andı

Yunus Emre Enstitüsü, Rusya’da Nazım Hikmet’i andı

Moskova Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Nazım Hikmet Vakfı iş birliği ile Rusya’da anma etkinliği düzenlendi. Mezarı Moskova Novodeviçi mezarlığında bulunan Nazım Hikmet için Moskova’da düzenlenen törene, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi ve Moskova YEE Müdürü katıldı.

Samsar: Rusya’ya şükranlarımızı sunuyoruz

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, törende yaptığı konuşmada, Nazım Hikmet’in geride sayısız eser bıraktığını belirterek, “Nazım, vefatından bunca yıl sonra dahi dostluk köprüsünün kurulmasına vesile olmakta, bu bağlamda, Türkiye ve Rusya’dan bizlerin burada buluşmasına vesile olmuştur.” ifadesini kullandı. Hikmet’in esirlerinin birleştirici etkiye sahip olduğunu savunan Samsar, “Milli şairimiz Nazım’ın anısına ve mirasına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, Nazım Hikmet ayakta olduğu dönemde olduğu gibi şu anda kucak açmaya devam eden Rusya’ya da şükranlarımızı ifade ediyoruz.” dedi.

Moskova Yunus Emre Ensitüsü Müdürü Özkan, Nazım Hikmet’in eserleriyle insanlarda güzel duygular yaşattığını öne sürerek, “Biz, Moskova Yunus Emre Enstitüsü açıldığından beri senede en az iki defa Türk ve Rus dostlarımızla Nazım vesilesiyle bir araya gelebiliyoruz.” ifadesini kullandı.

Rusya Yazarlar ve Yayıncılar Birliği Başkanı Şargunov, Nazım Hikmet’in “efsane” olduğunu ileri sürdü ve Rusya’da yaşadığı için Nazım ile gurur duyduklarını söyledi.

Etkinlikte Nazım Hikmet’in şiirleri okundu.

Nazım Hikmet kimdir?

15 Ocak 1902 yılında Selanik’te doğan solcu şair Nazım Hikmet Ran, Bakanlar Kurulu tarafından 1951’de Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Sık sık gözaltına alınır, yargı önüne çıkartılan Nazım Hikmet, 1950 yılında ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen kampanyalar sonunda çıkarılan Genel Af Yasası’yla serbest kalır. Daha sonra yurtdışına kaçan Nazım Hikmet, kalan ömrünü Sofya, Varşova ve Moskova’da geçirdi. 3 Haziran 1963’te kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Mezarı halen Moskova’da Novodeviçi mezarlığında bulunmaktadır. Ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009’da, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve  Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ve Bakanlar Kurulu kararı ile,  1951’de Nazım Hikmet’i vatandaşlıktan çıkaran karar iptal edilerek, kendisi yeniden Türk vatandaşlığına kabul edilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *