Necip Fazıl ödülleri AKM’de verildi

Necip Fazıl ödülleri AKM’de verildi

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Star Gazetesi tarafından, Necip Fazıl’ın manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri 26 Aralık 2021 Pazar akşamı Atatürk Kültür Merkezinde sahiplerine verildi.

Jüri üyeleri arasında Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Prof. Dr. Turan Karataş, Dr. Ahmet Murat Özel ve Necip Tosun bulunuyordu.

Törende konuşan Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Necip Fazıl, cumhuriyet dönemimizin en üretken edebiyatçılarından biri olmuştur. Fakat o sadece bir şair değildi. O, davası olan bir şairdi. Türk- İslam düşüncesinden aldığı ilhamla nesillere dava şuuru kazandıran, şiirleriyle ruhları, düşünceleriyle de zihinleri doyuran büyük bir fikir işçisiydi.” ifadesini kullandı.

Necip Fazıl Şiir Ödülü, şair Mustafa Aydoğan’a
Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülü, yazar Mukadder Gemici’ye
Necip Fazıl Fikir-Araştırma Ödülü, Prof. Dr. Tahsin Görgün’e
Necip Fazıl Uluslararası Kültür Sanat Ödülü, yazar Hashim Cabrera’ya
Necip Fazıl Saygı Ödülü, Prof. Dr. Süleyman Uludağ’a
Necip Fazıl İlk Eserler Ödülleri, yazar Safiye Gölbaş ile Kadir Daniş’e verildi.

Süleyman Uludağ’ın ödülü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi.

Törene internetten görüntülü bağlanarak konuşan Hashim Cabrera ise konuşmasında, “Bir Müslüman olarak Mevlana’yı okurken ağladım ve Orhan Pamuk’un Osmanlı sanatçılarını tasvir etmesinden çok etkilendim.” dedi. İstanbul tekkelerinden tasavvuf üstatlarıyla tanıştığını söyleyen Hashim Cabrera sözlerini şöyle sürdürdü: “Allah’ın basit kulundan başka bir şey olmayan, durmadan sahibini arayan, bilmeye, tanımaya, keşfetmeye, en radikal güvencesizlikten kaynağa geri dönmeye ihtiyaç duyan, doğada yaşayan, şehirlerden kaçan bir insanın uzun yılların sessiz ve sabırlı çalışmasını takdir ettiğiniz için teşekkür ederim. Çünkü herkes bunu fark etmiyor. (Çalışmalarım) Önemli olduğu için değil, özgün olduğu için… Çünkü günümüzde özgünlüğe pek değer verilmiyor.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *