Erdoğan: BAE ile başlayan süreç İsrail’le ilgili niye olmasın?

Erdoğan: BAE ile başlayan süreç İsrail’le ilgili niye olmasın?

Katar dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE ile başlayan süreci örnek göstererek, “Burada şimdi de yine Dışişleri Bakanımız, istihbarat, Abu Dabi ile ilgili ilişkilerde aktif rol oynayacaklar. Böyle bir süreç İsrail’le ilgili de niye olmasın?” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ziyaretinin ardından gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Erdoğan’a, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında Abu Dabi Veliaht Prensi’nin Türkiye’ye gelişiyle bir dizi önemli anlaşma imzalandığı hatırlatılarak “Buna benzer bir süreç İsrail ve Mısır’la da devam ettirebilir mi, başlatılabilir mi?” sorusu yöneltildi.

‘Görüşmeleri kademe kademe yürüttük’

Abu Dabi yönetimiyle, böyle bir talep, teklif geldiği için bu işi memnuniyetle kabullendiklerini ve görüşmeleri istihbarat ve Dışişleri Bakanlığını göndermek suretiyle kademe kademe yürüttüklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Burada şimdi de yine Dışişleri Bakanımız, istihbarat, Abu Dabi ile ilgili ilişkilerde aktif rol oynayacaklar. Böyle bir süreç İsrail’le ilgili de niye olmasın? Çünkü biz bir barış dünyası içerisinde, barışın egemenliği için çalışıyoruz ve bölge barışı için de bunu isabetli buluruz, hayırlı buluruz. Geçmişte benim İsrail ile görüşmelerim oldu. Fakat İsrail’in bu noktada, bölgede Filistin politikası üzerinde daha hassas davranması gerekir. Kudüs üzerinde, Mescid-i Aksa üzerinde hassas davranması gerekir. Buradaki hassasiyetleri gördüğümüz anda biz de elimizden geleni yaparız, adımlarımızı da atarız.”

‘Hassasiyetlerimizi İsrail biliyor, biz de İsrail’in hassasiyetlerini biliyoruz’

Erdoğan, karşılıklı olarak büyükelçilerin tekrar görevlendirilmesinin söz konusu olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, “Bunların hepsi olur. Bizim hassas olduklarımız nelerdir bunu zaten İsrail tarafı biliyor. Biz de İsrail’in hassasiyetlerini biliyoruz. Dolayısıyla bu hassasiyetlerden hareketle işi çözeriz.” dedi.

Kavala ve Demirtaş konusu

Avrupa Birliği’nin icra komitesi olarak adlandırılan Bakanlar Komitesi’nin, Osman Kavala ile ilgili Türkiye’ye ihlal cezası verdiği, Selahattin Demirtaş ile ilgili de benzer karar alabileceğini belirttiği hatırlatılan Erdoğan, “Buna yorum yapmaya gerek yok ki. Biz, Avrupa Birliği’nin Kavala’yla, Demirtaş’la, şununla, bununla ilgili aldığı kararları tanımıyoruz. Olay bu kadar basit. ‘Yok’ farz ediyoruz. Bizim indimizde bunlar yok hükmündedir. Bunları kaç kez açıkladık. İster anlasınlar ister anlamasınlar. Bizim yargımızın vermiş olduğu kararın üzerinde biz, Avrupa Birliği kararı tanımıyoruz. Ne biliyorlarsa onu yapsınlar.” değerlendirmesinde bulundu.

‘Kudüs davasını en samimi bizim insanımız savunmuştur’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile beraberindeki il müftülerini kabul etti. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 40. İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, yılda 2 defa düzenlenen ve bugün 40’ıncısı vesilesiyle bir arada oldukları İl Müftüleri Toplantısı’nın ülke, millet ve Diyanet İşleri Teşkilatı için hayırlara vesile olmasını diledi.

Konuşmasında, her ne kadar birilerinin, epeyce bir süre, milleti dininden ve diyanetinden uzak tutmak için uğraşsa da başarılı olamadıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin dört bir yanında asırlardır varlığını sürdüren ilim irfan yuvalarına ilave olarak ilahiyat fakülteleri ile imam hatip okullarıyla camilerimizde verilen hasbi hizmetlerle milletimiz inancına daima sarılmıştır. Milletimiz bununla kalmamış, dünyanın neresinde olursa olsun her Müslümanın derdiyle dertlenmiş, İslam’a yönelik her saldırıya karşı koymuştur. Kudüs davasını en samimi ve en güçlü şekilde bizim insanımız savunmuştur” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, din görevlilerinin işinin sadece namaz kıldırmak, cenaze kaldırmak, mevlit okutmak olmadığını aktardı. Asıl sorumluluklarının, insanların kalbini ve zihnini Allah sevgisi, peygamber sevgisi ve imanın esaslarıyla aydınlatmak olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Peygamberlerin varisleri olarak gördüğümüz din görevlilerimizin gayretleriyle inşallah bunu başaracağımıza inanıyorum. Kimi cahil, kimi gafil, kimi hain birilerinin insanlarımızın zihnini bulandırmasına, gönlünü çelmesine, tertemiz duygularını istismar etmesine de ancak bu şekilde engel olabiliriz” ifadesini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *