Kudüs’teki cadde ve sokak adları neden değiştiriliyor?

Kudüs’teki cadde ve sokak adları neden değiştiriliyor?

Filistin yönetimi, Siyonist İsrail makamlarının Mescid-i Aksa’nın da içinde bulunduğu Eski Şehir bölgesi başta olmak üzere işgal altındaki Doğu Kudüs’te bazı cadde ve sokak adlarını değiştirmesini kınadı.

Filistin yönetimine bağlı Kudüs İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, siyonist İsrail makamlarının Eski Şehir bölgesi başta olmak üzere Doğu Kudüs’te bazı cadde ve sokakların Arapça isimlerini İbranice isimlerle değiştirdiği belirtildi.

Açıklamada, “İşgal makamları, Yahudileştirme planı kapsamında kutsal kentin Arap-İslam kimliğini değiştirmek üzere her şeyi yapmaya çalışıyor.” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu adımın kentin Arap-Filistin özelliğine açık bir savaş olduğu vurgulanan açıklamada, İsrail’in tarih ve mekanla ilgisi olmayan sahte isimlerle kadim şehrin kimliğini “çaldığına” dikkati çekildi.

İsrail’in Şam Kapısı’na inen merdivenler ile Eski Şehir bölgesindeki en önemli caddelerden biri olan ve Mescid-i Aksa’ya varan Vadi Yolu Caddesi’nin adını da değiştirdiğine işaret edilirken, Yahudileştirme planlarının Kudüs’teki Filistinlilerin sabrı ve mücadelesiyle bertaraf edileceği kaydedildi.

İsrail’in Kudüs’ün kimliğini hedef alan söz konusu adımının kınandığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) “İsrail’in kentin kültür ve tarihini hedef alan planlarını durdurma” çağrısı yapıldı.

İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesi, dün, Eski Şehir bölgesindeki Müslüman Mahallesi’nden geçerek Mescid-i Aksa’ya ulaşan Vadi Yolu Caddesi’ne “HaGvura” isminin yazılı olduğu bir tabela asmıştı.

Batı Şeria’da 3 binden fazla yasa dışı konut inşası

Yerel basında yer alan haberde, İsrail Savunma Bakanlığına bağlı Planlama Komitesinin Batı Şeria’da yasa dışı 3 bin 144 yeni konut inşasını kabul ettiği belirtildi.

ABD ve Avrupa Birliğinden gelen tepkilere rağmen Tel Aviv yönetiminin yasa dışı konut inşasına onay vermesi ise dikkati çekti.

Bu kararla İsrail, Joe Biden’ın ABD Başkanı olmasının ardından ilk kez yasa dışı konut inşasına onay vermiş oldu.

Filistin’den kınama

Filistin Devlet Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in kararının tüm uluslararası meşruiyet kararlarına aykırı olduğu ve iki devletli çözüm seçeneğinden geriye kalanları yok edecek tek taraflı bir uygulama olduğu vurgulandı.

İsrail’in kararının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğu ve ABD yönetiminin çabalarını küçümseme mesajı taşıdığı aktarılan açıklamada, İsrail’in bu uygulamalarına, Filistin yönetiminin kararlarına, uluslararası hukuka ve uluslararası meşruiyet kararlarına uygun Filistin uygulamalarıyla karşılık verileceğine işaret edildi.

ABD yönetiminden Yahudi yerleşim birimleri ve tek taraflı uygulamalara yönelik taahhütlerini yerine getirmesi istenilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İsrail’in bu uygulamaları, Filistin topraklarını çalmaya çalışan bu İsrail karar ve uygulamalarına karşı uluslararası toplumun tamamı tarafından kararlı bir duruş sergilemeyi gerektiriyor ve olayları herkese olumsuz yansıyacak bir istikrarsızlık ve gerilime doğru itiyor.”

İsrail yönetimi, bugün işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine 3 bin 144 yeni konut inşa edilmesini onaylamıştı.

Bu kararla İsrail, Joe Biden’ın ABD Başkanı olmasının ardından ilk kez yasa dışı konut inşasına onay vermiş oldu.

İşgal altındaki Batı Şeria’da 250’den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Buralarda 450 bine yakın Yahudi yerleşimci ikamet ediyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *