Yoksa ‘beyin ölümünün’ bir bedeli mi?

Yoksa ‘beyin ölümünün’ bir bedeli mi?

“Fransa sanki başına buyruk davranışları ile Macron’un Economist dergisine verdiği demecin bedelini ödüyor gibi.” Milliyet yazarı Güldener Sonumut, Batı bloğu içerisindeki son kavgayı yorumladı.

Milliyet yazarı Sonumut, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Economist dergisine söylediği ‘Nato’nun beyin ölümü gerçekleşti’ sözlerine atıf yaptığı bugünkü yazısında, Fransa’nın ABD ve İngiltere ile yaşadığı büyük krizin altında bu sözlerin olabileceğini savundu.

ABD’nin hasmane davranmadığını ancak Fransa’nın ‘yeniden kartları dağıtma’ çabası içinde olduğunu anlatan Sonumut, buna karşın Fransa’nın AB’den de beklediği desteği alamadığını vurguladı.

Güldener Sonumut’un değerlendirmesi şöyle:

ABD ile Fransa arasında ilişkiler aniden gerildi.

Fransa dışişleri bakanı, diplomatik teamülleri zorlayarak, Avustralya’nın Fransa’yla imzaladığı denizaltı satış anlaşmasını tek taraflı olarak feshetmesini ‘hainlikle’ suçladı. Yetmedi, Avustralya’nın ABD ile aynı tür bir anlaşma imzalamasını da çok ağır bir dille kınadı. ‘Fransa’nın sırtından bıçaklandığını’ dile getirerek çok ağır sözler sarf etti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves LeDrian biraz da duygusal davranıyor aslında. Zira Canberra ile Paris arasındaki anlaşmayı 2016 yılında  Fransa adına kendisi imzalamış, tabiri caizse ‘işi o pişirmişti’. Üstelik 56 milyar Euroluk bir anlaşma.

Fransa savunma bakanı da aynı şekilde sert ve belki de amacını aşan açıklamalarda bulunmadı değil. Zira Florence Parly, ABD ve İngiltere’nin bu hamlesiyle uluslararası ilişkilerde uzun süre iz bırakacak ve geriye dönüşü olmayan bir sürece girilebileceğini söyledi.

Fransa’nın kızgın olması doğal. Zira birkaç ay önce de İsviçre son dakikada Fransız savaş uçağı Rafale yerine F-35’leri tercih etmişti. Bern yönetimi Rafale’i son dakikada tercih etmeme kararı aldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *