Başbakanı azleden Cumhurbaşkanı, yeni hükümet kuruyor

Başbakanı azleden Cumhurbaşkanı, yeni hükümet kuruyor

Tunus’ta adı konmamış bir darbe süreci yürüten Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, yeni hükümetin en yakın zamanda açıklanacağını duyurdu. Said duyurusunu, Habib Burgiba caddesinde yaptı.

Emaneti taşıyabilecek kişileri arıyor

Kays Said, başkent Tunus’taki Habib Burgiba Caddesi’nde devlet televizyonuna verdiği demeçte, beklenen yeni hükümetle ilgili açıklamalarda bulundu. Yeni hükümetin en yakın zamanda açıklanacağını belirten Said, “Hükümet üyelerini, hakkında şaibe olmayan kişilerden seçmek için gayret ediyorum. Bugün de hükümet üyelerinin seçimiyle ilgili bir toplantı yaptık. Bu emaneti taşıyabilecek kişileri aramayı sürdüreceğiz.” dedi.

Said, “Ne kaosa çağırıyoruz ne de Tunus halkının kanının dökülmesini istiyoruz. Birileri meşruiyet dairesinden çıkmaktan bahsediyor ancak kanun ne demek bilmiyorlar. Darbeden ve anayasaya aykırı davranmaktan bahsediyorlar. Bilakis biz anayasaya ve tüm değerlere saygı duyduk.” diye konuştu.

Said, hükümetin ne zaman açıklanacağına dair net bir tarih vermedi.

‘Büyük kurtarıcı’ Habib Burgiba ve Habib Burgiba Caddesi’nin önemi

1957’de Tunus Cumhuriyeti ilan edildi, Habîb Burgiba ilk devlet başkanı olarak bütün yetkileri eline aldı. Habîb Burgiba tek parti sisteminin ağır yönetim biçimini uygulayarak otuz bir yıl iktidarda kaldı. Her türlü muhafazakâr yapılanmayı ağır şekilde bastıran Burgiba Kasım 1987’de görevinden ayrıldı, yerine, Tunus’un ikinci devlet başkanı olan Zeynelâbidîn b. Ali kansız bir darbe ile iktidarı ele geçirdi. Bin Ali, 2009 yılında beşinci defa seçilip 2014’te yeniden aday olacağını açıklamasına rağmen 14 Ocak 2011 tarihinde başlayan ve kısa zamanda ülke geneline yayılan halk ayaklanması sonucu devlet başkanlığı görevini terkederek Suudi Arabistan’a sığındı. 2011’den sonra siyaset sahnesinde Nahda görünmeye başladı.

Burgiba ölümünden sonra devlet töreni ile anılırken ülkede Burgiba heykelleri de yer alıyor. Bunlar arasında, Bin Ali’nin yerini değiştirdiği, Habib Burgiba Caddesindeki heykeli, 2016 yılında protestolar arasında eski yerine taşınmıştı.

Tunus’un başkentindeki sembol mekanlardan en önemlisi Habib Burgiba Caddesi, ülkede her dönemde rejim karşıtı gösterilerin adresi olmuş, devrimin sembollerinden ve Tunusluların deyimiyle “başkent Tunus’un kalbinin attığı nokta” olarak kabul ediliyor.

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Said eliyle yürütülen süreç

Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz’da ülkenin tehlikede olduğu sırada kendisine olağanüstü yetkiler tanıyan Anayasa’nın 80. maddesini hayata geçirdiğini duyurmuştu. Said, Meclisin çalışmalarını 30 gün boyunca durdurduğunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırıldığını, başbakanı azlettiğini ve yeni bir başbakan atayacağını, ayrıca yolsuzluk dosyaları için kendisini başsavcı olarak görevlendirdiğini açıklamıştı.

Ülke içinde bazı kesimler Said’in bu kararını desteklerken Meclis içindeki partilerin çoğunluğu Cumhurbaşkanı’nın bu kararlarıyla “Anayasa’yı ihlal ettiğini” belirtmiş, bazıları da Said’i anayasal bir darbe girişiminde bulunmakla suçlamıştı.

Said’in kararları, ikinci bir emre kadar uzatılmıştı

Tunus’ta dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından bazı milletvekilleri ifadeye çağrılmış, bazıları gözaltına alınmış ve aralarında üst düzey bürokratların da yer aldığı bazı isimler hakkında ev hapsi kararı verilmişti.

Said, bir aylık sürenin dolmasının ardından Meclisin çalışmalarının durdurulması dahil olağanüstü yetkileri elinde topladığı kararların “ülkedeki tehlike durumu geçmediği gerekçesiyle ikinci bir emre kadar uzatıldığını” bildirmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *