‘Müslüman Alimler Birliği’ Dera için BM’den yardım istedi!

‘Müslüman Alimler Birliği’ Dera için BM’den yardım istedi!

Birlik, Birleşmiş Milletler’den, Esad rejiminin Dera el-Beled halkına karşı yürüttüğü vahşi uygulamaları bir an önce durdurması için müdahale etmesi çağrısında bulundu.

‘İnsanlık karşıtı savaş suçu’

Merkezi Katar’ın başkenti Doha’da olan Dünya Müslüman Alimler Birliği tarafından yapılan açıklamada, Esad rejiminin Suriye’nin güneyindeki Dera el-Beled‘de yaptıklarının ‘insanlık karşıtı savaş suçu’ seviyesine çıktığı vurgulandı.

Kentin sistematik topçu saldırısına maruz kalmasının kınandığı belirtilen açıklamada, Suriye meselesine ilişkin uluslararası toplumun duyarsızlığının esefle karşıladı belirtilerek, “Dera el-Beled’de uygulanan bu zalim abluka, sistematik bombardıman, öldürme ve yıkım, insanlık karşıtı vahşi suçlardan sayılır.” ifadeleri kullanıldı.

Kentte 10 bin sivil insanın söz konusu suça maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, Deralıların içme suyu, elektrik, ilaç ve çocuklar için süt gibi en basit ihtiyaç maddelerinden mahrum edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, BM’ye, Dera el-Beled halkına karşı yürütülen vahşi uygulamaları durdurması için Esad rejmine müdahale etmesi, özgür dünyaya, insani örgütlere ve hayır kurumlarına da oradaki halka yardım etmeleri için üzerlerine düşen görevi yerine getirmeleri çağrısında bulunuldu.

Dera’daki olaylar nasıl başladı?

Esad rejimi ve destekçisi Rusya, 25 Haziran’da Dera el-Beled Mahallesi’nde yaşayan halktan ve oradaki muhaliflerden, ellerindeki hafif silahların tümünü teslim etmelerini ve evlerin aranmasına izin vermelerini istemişti.

Dera’daki Uzlaşı Merkezi ve bölge halkının ileri gelenleri, bu isteğe, Temmuz 2018’de Rusya ara buluculuğunda Esad rejimiyle sadece ağır silahların teslim edilmesi yönünde varılan anlaşmaya aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Bunun üzerine Esad rejimi güçleri, Dera el-Beled’de yaşayan yaklaşık 40 bin sivile 25 Haziran’da abluka uygulamaya başlamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *