Avrupa’nın Kavala tepkisi devam ediyor

Avrupa’nın Kavala tepkisi devam ediyor

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu, 2017’den beri tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamı kararının insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerine aykırı olduğu uyarısında bulundu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dün aldığı kararda avukatlarının tahliye taleplerini reddederek 2017’den beri tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamını istedi.

Mahkeme kararında Kavala’ya isnat edilen suçun “vasıf ve niteliği, yargılamanın geldiği aşama, müsnet suçlara ilişkin kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delillerin bulunması, atılı suçların yasada öngörülen cezanın üst sınırı, adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı” gerekçesiyle tahliye taleplerinin reddine karar verildiği belirtildi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu, bu kararın Kavala’nın insan haklarını ihlal ettiği ve Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) nihai kararına uyma yükümlülüğü ile bağdaşmadığı uyarısında bulundu.

AİHM, 10 Aralık 2019 tarihli kararında, Kavala’nın “makul şüphe olmadan, siyasi nedenlerle tutuklanması ve bireysel başvurusunun makul sürede incelenmemesini” gerekçe göstererek, bu durumun hak ihlali olduğunu belirtmişti.

Komisyon’un bugün yaptığı açıklamada hem AİHM’in ve hem de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin aldığı kararlara karşın, Kavala’nın 46 aydır tutuklu olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada Kavala’nın “insan hakları savunucuları, avukatlar, gazetecileri susturmak için kullanılan ve masumiyet karinesi, suçta ve cezada kanunilik ilkesi gibi hukukun en temel ilkelerini görülmemiş bir düzeyde hiçe sayan bir yargı sisteminin kurbanı” olduğu kaydedildi.

“Kavala’nın en başta tutuklanmamış olması gerekiyordu” denilen açıklamada “Kavala’nın yasa dışı tutukluluk hali insan hakları ve hukukun egemenliğine saygısızlık göstergesidir” ifadeleri yer aldı.

(Tele1)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *