Irak Cumhurbaşkanı: Ülke mevcut sistemle yönetilemez

Irak Cumhurbaşkanı: Ülke mevcut sistemle yönetilemez

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, ülkenin mevcut sistemle yönetilemeyeceğini ifade ederek, 10 Ekim’deki erken seçimlerin ve anayasanın değiştirilmesinin durumun iyileştirilmesi için “dönüm noktası” olacağını savundu.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Bağdat’ta “Çözümler” isimli Rafideyn Formu’nun açılış konuşmasında, 10 Ekim’de yapılacak erken seçimlerin Irak’ın daha iyi bir yere gelmesi için “dönüm noktası” olacağını belirtti.

Siyasi güçler ve toplumun önemli bölümünun olumlu yanları olmasına karşın anayasanın değiştirilmesini istediğini ifade eden Salih, “Irak’ı artık bu anayasa ve mevcut sistemle yönetmek mümkün değil. Erken seçimler ve anayasanın değiştirilmesi ülkedeki hizmet kalitesinin artırılması ve durumun iyileştirilmesi için dönüm noktası olması gerekir. Seçimler, ayrıca birikmiş krizlerin çözümü için vesiledir.” dedi.

Geçtiğimiz 100 yılda Irak’ta mezhep ve etnik temelli çeşitli katliamlar ve mezalimlerin yaşandığını vurgulayan Salih, 2003 sonrası Irak’ta da terör ve dış müdahale sorunlarıyla karşılaştıklarını kaydetti.

Süleymaniye’deki KYB iç sorunları

Irak Cumhurbaşkanı, üyesi olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) kurucu Başkanı Celal Talabani’nin oğlu Bafıl Talabani ve yeğeni Lahor Şeyh Cengi arasında Süleymaniye’de yaşayan ve silahlı çatışmaya dönüşme aşamasına gelen sorun ve çekişmelere değinerek, “Süleymaniye’deki sorunlar aynı evin evlatları arasındaki sorundur. Bu sorunlar (KYB) birikmiş ve gerçek bir durumun patlamasından kaynaklandı. Sorunların barışçıl yolla çözülmesi için şahsen müdahalelerim oldu. Bu sorunlar Irak’ın diğer yerlerindeki sorunlarından bağımsız değil ve hepsi reform bekleyen sorunlar.” diye konuştu.

Suriye’nin Bağdat Konferansı’na çağrılmaması

Bağdat’ta dün düzenlenen Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı’na Suriye’nin neden davet edilmediği? sorusunu yanıtlayan Salih, “Suriye, hep bizimledir ve konferans sırasındaki tüm görüşmelerimde Suriye ve Suriye’deki sorunlar masadaydı. Suriye, Irak için önemli bir ülkedir ve Suriye halkı Irak halkının kardeşidir.” değerlendirmesinde bulundu.

İbadi, “halkın ekimde yapılacak seçimlere katılmamasından endişe ettiğini” söyledi

İbadi, başkent Bağdat’ta düzenlenen Rafideyn Forumu’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erken seçimlerin 10 Ekim’de gerçekleştirilmesinin ancak Meclis kararıyla iptal edilebileceğini ifade eden İbadi, “Halkın bu seçimlere katılmaması yönünde endişelerim var. Eğer halk seçime katılım göstermezse hem biz siyasi güçler hem de ülkenin idam fermanı okunmuş olur, ülke geriler ve halkın desteğini almayan bir yönetim ortaya çıkar.” ifadelerini kullandı.

İbadi, Irak’ın 2003’e kadar diktatörlükle yönetildiğini hatırlatarak, 2003 sonrası da devlet kurumunun çöktüğünü ve düzgün şekilde inşa edilemediğini savundu.

Eski Başbakan terör örgütü DEAŞ konusuna da değinerek, “DEAŞ, Irak’ta gerçek anlamda çökertildi ancak fikirleri hala mevcut. Örgütün fikrinin yok edilmesi için ortak çaba gerekiyor.” diye konuştu.

Haydar İbadi, Irak’ın bugün bölgesel anlamda ve bölge ülkeleriyle ilişkileri noktasında iyi bir yerde olduğunu sözlerine ekledi.

İbadi, 2014-2018 yılları arasında başbakanlık görevi yapmıştı. Irak, DEAŞ’a karşı zaferi İbadi döneminde elde etmişti.

Eski Başkan’ın lideri olduğu Nasır Koalisyonu, Mecliste üçüncü parti konumunda bulunuyor.

Mevcut Irak hükümeti, Ekim 2019’da patlak veren geniş halk gösterilerinden sonra erken seçimlerin 10 Ekim 2021’de yapılması yönünde karar almıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *