Avrupa Birliği, Taliban’la görüşmeyi reddediyor

Avrupa Birliği, Taliban’la görüşmeyi reddediyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin Afganistan’da yönetime el koyan Taleban’ı meşru güç olarak tanımadığını açıkladı. Leyen’in açıklamalarına göre, AB örgütle müzakere yürütmeyi reddediyor.

Afganistan’dan Amerika ve müttefik askerlerinin çekilmeye devam ettiği süreç sırasında birçok yerde yetkiyi eline geçiren Taliban geçen hafta sonu başkent Kabil’i almıştı.

AB kurumlarında çalışan Afganlarla ilgili Madrid’de düzenlenen bir panelin ardından konuşan Leyen, Afganistan için AB’nin bu yıl ayırdığı 67 milyon dolarlık insani yardım paketinin miktarının arttırılmasını önereceğini söyledi.

Voa News’un Reuters’e dayanarak verdiği habere göre, basın toplantısında konuşan Leyen, söz konusu yardım paketinin Afganistan’da insan haklarının korunması, başta kadınlar ve çocuklarla birlikte azınlık grupların haklarına saygının sağlanması çalışmalarına bağlı olarak yönlendirileceğini savundu.

Leyen, özellikle geçmişte kadınlara ve azınlıklara yönelik ciddi hak ihlalleriyle tanınan Taliban’la ilgili olarak da ayrıca, “Taliban’ın vaatlerini duyuyor olabiliriz ama davranışlarına ve eylemlerine bakarak bu vaatlerin gerçekliğini göreceğiz” dedi.

AB Komisyonu Başkanı konuşmasında, Afganistan’dan gelecek mültecilerin yerleştirilmesine yardımcı olacak AB üyelerine de mali destek sunmaya hazır olduklarını ifade etti ve bu konuyu gelecek hafta düzenlenmesi planlanan G7 zirvesinde de gündeme getirmeyi planladığını söyledi.

AB ülkelerine özellikle Suriye, Afganistan ve Irak’tan gelen sığınmacı sayısı 2015 yılında en yükseğe ulaşmış, AB’nin daha sonra Türkiye’yle göçmenlere ev sahipliği yapması için mali destek sunarak anlaşmaya varmasının ardından birlik ülkelerine göç akını ciddi oranda düşmüştü.

Guterres: Taliban ile konuşmaya hazırım

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, liderliğinin netleşmesi durumunda Taliban ile konuşmaya hazır olduğunu belirtmişti.

Pentagon: Taliban ile iletişim kanallarımız açık

ABD Savunma Bakanı Austin “Taliban ile hasmane bir etkileşim yaşanmadı ve Taliban komutanlarıyla iletişim kanallarımız açık.” ifadesini kullanmıştı.

Almanya, tahliyeler için Taliban’la doğrudan görüşeceğiz

Almanya’nın Afganistan’da çalışan yerel personeli tahliye etmek için Taliban ile müzakere yürüteceği bildirilmişti.

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: Taliban’la görüşmemiz gerekiyor

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Taliban, savaşı kazandı ve onlarla konuşmamız gerekiyor.” ifadesini kullanmıştı.

İngiltere: Taliban’ı ılımlı hale getirmeliyiz

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Afganistan’da Taliban’ın iktidarı ele geçirdiğini ve şimdi bu gerçekle başa çıkmaları gerektiğini belirterek, grubun yönetimde kapsayıcı olması için görüşmelerin sürdüğünü söylemişti. Tüm diplomatik ve ekonomik yaptırım önlemleri yardımıyla ellerinden gelen her şeyi yapmak istediklerini söyleyen Raab, hatta Taliban’ı ılımlı hale getirmeye ve yeni rejim üzerinde bir tür olumlu etki oluşturmaya çalışılması gerektiğini ifade etmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *