Pentagon: Tüm ihtimalleri öngörmemiz mümkün değil

Pentagon: Tüm ihtimalleri öngörmemiz mümkün değil

Kabil havaalanında Amerikan askerlerinin Afgan halka ateş açması sonucu 5 Afganlının ölmesi ve havaalanındaki kaotik görüntülere ilişkin Pentagon sözcüsü, ‘o görüntülerden biz sorumlu değiliz’ dedi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Bakanlıkta düzenlediği basın brifinginde Afganistan’daki son durumu ve devam eden tahliye sürecine ilişkin açıklama yaptı.

’24 saattir saldırı yapmadık’

Kirby, son 24 saatte Afganistan’ın herhangi bir yerinde hava saldırısı düzenlemediklerini ve Amerikan silahlarının Taliban’ın eline geçmemesi için bu silahları yok etme ya da buna benzer bir eylem içinde olmadıklarını söyledi.

Afganistan’da kontrolü ele alan Taliban’ın liderleriyle bazı ABD’li yetkililerin görüştüğünü hatırlatan Kirby, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Frank McKenzie’nin pazar günü Doha’da Taliban liderleriyle bir araya geldiğini belirtti. Kirby, söz konusu görüşmelerde Taliban’a “tahliye operasyonuna müdahalede bulunmaması gerektiğinin” söylendiğini vurguladı.

‘Tüm ihtimalleri öngöremeyiz’

Tahliye operasyonu planının mükemmel şekilde işlemediğini kabul eden Sözcü, tüm durumlara karşı yaptıkları planlamaların askeri olarak en iyi şekilde uygulanmasını temin etmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Sahada 6 bin civarında askerle planlarını en iyi şekilde icra edeceklerini söyleyen Kirby, tüm ihtimalleri öngörmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek Kabil Havalimanı’nda ortaya çıkan görüntülerden kendilerinin sorumlu olmadığını savundu.

‘Havalimanı, hava operasyonlarına yeniden açıldı’

Brifingde söz alan ABD’li Tümgeneral Hank Taylor, Kabil Havalimanı’nda dün yaşanan kaosun ardından gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını ve havalimanının hava operasyonlarına yeniden açıldığını duyurdu.

ABD’nin Kabil Büyükelçiliğindeki personelin Hamid Karzai Havalimanı’na transfer edildiğini aktaran Taylor, havalimanındaki bu kişilerin şu anda tamamen güvende olduğunu belirtti. Taylor ayrıca ABD’ye destek olan Afganlardan şu ana dek yaklaşık 700’ünün ülkeden ayrıldığını da sözlerine ekledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *