Taliban Kabil’de başkanlık sarayında

Taliban Kabil’de başkanlık sarayında

Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkesinden kaçtığı saatlerde başkent Kabil’e giren Taliban birlikleri, herhangi bir direnişle karşılaşmadan Cumhurbaşkanlığı sarayına girdi, Eşref Gani’nin masasında resim çektirdi.

Cumhurbaşkanı Tacikistan’a kaçtı

Taliban’ın dün sabah başkent Kabil’e girmesinden bir süre sonra Tacikistan’a gitmek üzere havalanan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise Facebook hesabından bir mesaj yayımladı. Gani, “Bugün zor bir seçimle karşı karşıya kaldım – Saraya girmek isteyen Taliban’a karşı durmak ya da 20 yıl korumaya adadığım ülkemi terk etmek. Eğer kalsaydım bu, birçok vatandaşın şehit olmasına ve Kabil’in yıkılmasına yol açacaktı.” iddiasında bulundu.

Gani, önceki gün yaptığı açıklamada, Taliban’a karşı cumhurbaşkanı olarak vatanını savunmaya devam edeceğini duyurmuştu.

Gani’nin ayrıldığını sosyal medya hesabından paylaştığı bir video ile doğrulayan Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ise “Afganistan’ı zor zamanda terk etti. Allah ondan hesap soracak.” dedi.

Hükümet binaları boşalttı, Taliban güvenliği sağlıyor

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin başkent Kabil’den ayrılması nedeniyle kentin ve kamu binalarının kontrolünü almaya başladıklarını açıklamıştı.

Mücahit, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, başkenti barışçıl şekilde devralmak istediklerini ve bu nedenle güç kullanmadıklarını, hükümet güçlerinin bölgeden ayrılıp binaları boşalttığını belirtti. Bunun üzerine olası hırsızlık olaylarının da önlenmesi için merkezde ve kamu binalarında kontrolü almaya başladıklarını kaydeden Mücahit, “kentte güvenliği sağlayacakları” ifadesini kullandı. Mücahit, Taliban’ın sivillerin evlerine girilmesine izin vermeyeceğini ifade etti.

Gece saatlerinde Taliban birlikleri Kabil’de devriye gezdi.

Afganistan’da savaş bitti

Taliban Sözcüsü Muhammed Naeem, Al-Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada ‘Afganistan’daki savaş bitti’ ifadelerini kullandı. Naeem, “Vatandaşların ve diplomatik misyonların güvenliğini sağlayacağımıza herkesi temin ederiz. Tüm Afgan figürleriyle diyalog kurmaya ve güvenliklerini korumaya hazırız” açıklamasında bulundu.

Taliban’ın Katar’daki Siyasi Bürosunun Başkanı Birader, Taliban’ın başkent Kabil başta olmak üzere Afganistan’ın tamamına yakınında hakimiyet kurmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Böyle bir başarıya bu kadar çabuk ve bu kadar kolay ulaşacağımızı beklemediğimi söylemeliyim.” dedi.

Birader, “Kibirli olmamalıyız. Daha önce hiç sahip olmadığımız ağır bir sorumluluğumuz olacak. Şimdi imtihan zamanı. Şu anda ülkemiz insanlarının hizmet sunumu, güvenliği ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi açısından çok önemli bir sınavdan geçiyoruz. İnsanların hayatlarını ve geleceklerini nasıl kuruyacağımıza ikna etmemiz gerekir.” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *