Taliban, Raşit Dostum’un lüks villasını ele geçirdi

Taliban, Raşit Dostum’un lüks villasını ele geçirdi

ABD’nin ülkeden çekilmesinden 10 gün sonra bugün itibarıyla Taliban başkent Kabil’e girdi. General Raşid Dostum’un lüks villasını da Taliban ele geçirirken, Dostum’un Özbekistan’a kaçtığı iddia edildi.

Batılı güçlerin Afganistan’ı terk etme süreci hız kazanırken, bölgeden gelen son görüntüler de gündem oldu. Sosyal medyaya düşen videolarda Taliban’ın, Türkiye ile yakın bağlantısı da bulunan General Raşit Dostum’un evini ele geçirdiği görülüyor. Dostum’un Taliban’ın lüks villaya giriş yapmadan önce Özbekistan’a kaçtığı iddia edildi.

11 Eylül saldırılarının ardından bölgeye gelen ABD önderliğindeki batılı güçlerin ülkeden ayrılmaya başlamasıyla birlikte Taliban’ın etkisini artırdığı ve başkent Kabil’e kadar girdiği Afganistan’dan yeni görüntüler geldi.

Sosyal medyada paylaşılan ve izlenme rekoru kıran görüntülerde Taliban güçlerinin ABD ve Türkiye ile yakın temasta olan General Raşit Dostum’un villasını ele geçirdiği görülüyor. Görüntülerdeki evin Dostum’un lüks villası olduğu öne sürülürken Taliban mensuplarının ülkenin kuzeyinde bulunan Dostum’un lüks villasını talan etmesi dikkat çekti.

Görüntülerde altın varaklı koltuklara oturan Taliban mensupları, kanepelerde yayılarak konuşuyor. Bazı Taliban mensuplarının ise altın işlemeli çaydanlık ve diğer eşyaları incelediği de görülüyor.

Ülkeden gelen son bilgilere göre, General Raşit Dostum’un, Taliban’ın lüks villaya giriş yapmadan önce Özbekistan’a kaçtığı iddia edildi.

Taliban’ın, Özbek ve Türkmen nüfusunun çoğunlukta olduğu Mezar-ı Şerif’te kontrolü ele geçirmesinin ardından kentte yaşayan Özbek ve Türkmenler evlerini terk ederek, kaçmaya başladı. Özbek ve Türkmenler, Özbekistan sınırına yığılırken, durumu iyi olan bazı Afganlar da sığınmak için Özbekistan sınırına akın etti.

Mezar-ı Şerif’te bulunan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mareşal Raşid Dostum ve eski Belh Valisi Ata Mohammed Nur’un yanı sıra diğer yerel yetkililerin de Özbekistan sınırına doğru hareket ettiği iddia edildi. Dostum ve Nur’un havalimanında beklettikleri uçakla kaçtıkları da iddialar arasında yer alıyor. Dostum, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Ne pahasına olursa olsun vatanı savunacaklarını” söylemişti.

(Haberler.com)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *