Suudi Arabistan’da tutuklu Hamas yetkilisine 15 yıl hapis

Suudi Arabistan’da tutuklu Hamas yetkilisine 15 yıl hapis

Yaklaşık 2 yıl önce herhangi bir gerekçe gösterilmeden Suudi Arabistan’da gözaltına alınan Hamas yetkilisi 83 yaşındaki Muhammed el-Hudari’ye Suudi Arabistan Ceza Mahkemesi 15 yıl hapis cezası verdi.

Hamas yetkili Muhammed el-Hudari’nin  (83) kardeşi Abdulmacid el-Hudari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ürdünlü ve Filistinli 69 kişinin yargılandığı davaya ilişkin bilgi verdi.

Abdulmacid, mahkemenin Hudari’yi 15 yıla mahkum ettiğini ancak bu sürenin 7,5 yılını hapiste geçirmesine karar verdiğini kaydetti. Abdulmacid, Hudari’nin oğlu Hani’nin ise 3 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Suudi Arabistan’daki Ürdünlü Tutuklular Komitesi Başkanı Hıdır Meşayih ise 69 kişi hakkında 3 yıldan 22 yıla kadar değişen hapis cezaları verildiğini, bazı sanıkların beraat ettiğini dile getirdi.

Suudi Arabistan makamlarından konuya ilişkin açıklama yapılmadı.

Hamas’tan tepki

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan mahkemesinden Filistin ve Ürdünlü tutuklular hakkında çıkan hapis kararlarına tepki gösterilerek, “Haksız yere verilen sert kararları kınıyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Bu kişilerin kendilerine isnat edilen suçları işlemediği kaydedilen açıklamada, tutukluların yalnızca davalarına ve halklarına destek oldukları, Suudi Arabistan krallığı ya da halkına karşı herhangi bir hakaret ya da kötülemenin söz konusu olmadığı ifade edildi.

Aynı davadan yargılanan bazı tutuklular hakkında çıkan beraat kararı ise memnuniyetle karşılandı.

Öte yandan İslami Cihad Hareketinden yapılan yazılı açıklamada da Suudi Arabistan mahkemesi tarafından Filistinli ve Ürdünlü tutuklular hakkında verilen hapis cezalarına tepki gösterilerek bunların “zalimce kararlar” olduğu belirtildi.

Açıklamada, bu kararların, Arap ülkelerinin İslam dini ve Mescid-i Aksa’yı savunma konusundaki değerleriyle uyuşmadığı kaydedildi.

Başta Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye olmak üzere diğer yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda, söz konusu Filistinlilerin, “Hamas Hareketiyle ilişkilerinden dolayı ve İsrail’e karşı Filistin halkının meşru mücadelesini destekledikleri” gerekçesiyle gözaltına alındıklarını belirtmişti.

Suudi Arabistan güvenlik güçleri, Cidde’de yaşayan Hamas yöneticisi Muhammed el-Hudari’yi 4 Nisan 2019’da gözaltına almıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *