Etiyopya’da Tigray karşıtı protesto

Etiyopya’da Tigray karşıtı protesto

Binlerce Etiyopyalı, ülkenin savunma güçlerine destek amacıyla ülkenin kuzeyindeki Tigray Halk Kurtuluş Cephesine (TPLF) karşı protesto gösterisi gerçekleştirdi.

Oromia bölgesinden ve ülkenin başka yerlerinden gelen binlerce kişi, başkent Addis Ababa’daki Meskeq Meydanı’nda toplandı.

Çiftçiler, süslü atlara binerek kalabalığın arasından şarkılar söyleyerek protestoya katıldı.

Etiyopya‘yı Kurtarmak için Yürüyeceğim” adıyla düzenlenen gösteride protestocular, “Etiyopya’nın birliğini fedakarlık yoluyla koruyacağız” yazılı pankartlar taşıyarak sloganlar attı.

Protestocular, Etiyopya’nın müttefikleri Türkiye, Çin ve Rusya’nın liderlerinin fotoğraflarını taşıdı ve “Teşekkür ederiz Erdoğan” sloganları da attı

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında 1 Ağustos’taki telefon görüşmesinde, Türkiye’nin Etiyopya’nın huzur ve istikrarına büyük önem atfettiklerini belirtilerek, Türkiye’nin Etiyopya’ya her türlü desteği sağlamaya devam edeceği dile getirilmişti.

TPLF, siyasi çekişme içine girmişti

Etiyopya ordusu, Kasım 2020’de isyancılara karşı başlatılan operasyonda kısmi başarı sağlasa da insani durumu gerekçe göstererek, 28 Haziran’da Tigray’ın başkenti Mekelle’den çekilmişti.

Bir dönem Tigray eyaletini yöneten ve ülke siyasetinde etkin güç olan TPLF, Başbakan Abiy Ahmed’in 2018’de başa gelmesinden sonra ülkenin en büyük etnik grupları olan Amhara ve Oromoları iktidarda temsil eden partilerle siyasi çekişme içine girmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *