Çin devlet televizyonu Mao’yu sansürledi

Çin devlet televizyonu Mao’yu sansürledi

Japonya’da düzenlenen 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda iki Çinli sporcunun taktığı Mao Zedong rozetlerinin görüntülerini sansürlemesi Çin’de tepki topladı.

23 yaşındaki Bao Shanju ve 30 yaşındaki Zhong Tianshi, pazartesi günü pist bisikleti müsabakalarının kadınlar takım sprint dalında altın madalya kazanmıştı. Olimpik bisikletçiler, ödül töreninde podyuma çıktıklarında göğüslerine Mao’nun resminin bulunduğu rozetler takmıştı.

Tepki toplayan görüntülerdeki rozetlerin Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (International Olympics Committee -IOC) 50. maddesini ihlal edebileceği belirtilmişti. Söz konusu maddeye göre IOC, podyumda ve Olimpik alanlarda hiçbir siyasi, dini veya ırksal propagandaya izin vermiyor.

IOC sözcüsü Mark Adams, çarşamba günü olaya ilişkin açıklamasında “Çin Olimpiyat Komitesi’yle temasa geçtik ve durum hakkında bir rapor istedik. Konuyu araştırıyoruz” demişti.

“Nasıl oldu da göğsünüzdeki rozetler ortadan kayboldu?”

Olimpik sporcu Zhong, Çin’de Twitter’ın muadili olan sosyal medya uygulaması Weibo üzerinden, takım arkadaşıyla birlikte madalya töreni sırasında Mao rozeti taktığı fotoğrafını paylaştığında, karede Mao rozetlerinin yer almadığı görüldü.

Pazartesi günü yapılan paylaşımda Weibo kullanıcılarının gözünden kaçmayan detay, internette tartışmaya yol açtı. Kullanıcılardan biri “Mükemmel! Nasıl oldu da göğsünüzdeki rozetler ortadan kayboldu?” diye sordu. Birçok sosyal medya kullanıcısı, fotoğrafın dijital olarak değiştirildiğini savundu.

Çin Komünist Gençlik Birliği üyeleriyse, Mao’nun rozetini taktığı için sporcuları övdü. İnternetteki Mao destekçileri, rozetlerin görüntülerden çıkarılmasına tepki gösterirken, bazı kişilerse rozetler nedeniyle Zhong ve Bao’nun ödül töreni görüntülerinin diğer sporculara kıyasla daha az gösterildiğini savundu.

Bir Weibo kullanıcısı da sansüre tepki gösterip sporculara destek çıkarak “Bizi gururlandırıyorsunuz. Siz sadece sporcu değil, gerçek proleterlersiniz” dedi.

Çin Komünist Partisi’nden sansür

Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) kontrolündeki Çin Merkez Televizyonu’nun (CCTV) salı günkü madalya törenine ilişkin tekrar yayınlarında da sporcuların rozetleri görüntülerden çıkarıldı.

Benzer şekilde ÇKP’nin yayın organı Global Times gazetesi de pazartesi günü resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Zhong Tianshi ve Bao Shanju’nun madalya törenine katılırken Başkan Mao’nun rozetlerini taktığı görüldü” ifadelerini kullanarak sporcuların rozetleri taktığı görüntülere yer verdi. Fakat paylaşımın internette tepki toplamasıyla gönderi saatler içinde silindi.

Weibo kullanıcılarından biri “Göğüslerindeki rozetlerin acımasızca fotoşoplanması ne kadar üzücü” diye yazarken, bir başka kullanıcı da “Birçok kişi bu iki kahramanın ödül töreninde büyük bir adamın rozetini taktığını fark etmeyebilir” ifadelerini kullandı.

(Independent Türkçe)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *