İsrail kimin arazisini Yahudi yerleşimcilere dağıtıyor?

İsrail kimin arazisini Yahudi yerleşimcilere dağıtıyor?

Siyonist İsrail Tarım Bakanlığı, işgal altındaki Batı Şeria’da 6 yerleşim karakolunu çevreleyen, Filistinlilere ait binlerce dönümlük arazinin kontrolü için Yahudi yerleşimcilere ruhsat verdiğini duyurdu.

Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail, işgal ve yerleşim karşıtı sivil toplum kuruluşu Barış Şimdi’ye İsrail Tarım Bakanlığı’nın hukuk bölümünden ulaştırılan bildiride otlatma ve tarımsal çalışma amacıyla karakolların yararına 8 bin 500 dönüm Filistin arazisini tahsis edildiği öne sürüldü.

Şarku’l Avsat’ın aktardığı haberde, Tarım Bakanlığı’nın Hashomer Yosh, Kedma ve Beit Yatir adlı örgütlerden söz konusu karakollarda çalışması için gönüllüler gönderdiği ve bu adımın yaklaşık 4 milyon şekel ile finanse edildiği kaydedildi.

Bakanlık tarafından Barış Şimdi’nin sorusuna verilen yanıtta, benzer faaliyetlerde bulunan ve milyonların desteğine sahip iki örgütün daha olduğu ortaya çıktı.

İddiaya göre konu, Nablus’un doğusu, Ramallah’ın doğusu Ürdün Vadisi ve el Halil’in güneyinde yer alan Elon Moreh yerleşim biriminin yakınındaki özel Filistin topraklarında kurulan yerleşimci çiftlikleriyle ilgili. Barış Şimdi, halihazırda Batı Şeria’da hayvan otlatmak için kullanılan düzinelerce yerleşim yeri olduğunu, yerleşim birliği Amanah’da son yıllarda en az 30 karakol kurulduğunu açıkladı. Ayrıca söz konusu karakolların otlatma bahanesiyle yapıldığını ve içlerinde yerleşimci sayısının çok az olduğu bilgisi paylaşıldı. Sol görüşlü İsrailli örgütler ve aktivistler geçtiğimiz yıllarda bu toprakların yerleşim karakollarının kurulması için tahsis edilip edilmediğini netleştirmek için çalışmalar yürütmüştü.

Barış Şimdi, İsrail hükümetine bu karakollara destek vermeyi bırakmaya çağırdı. Örgüt tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Bir bakanlığın neden halkın parasından milyonlarca şekel alıp yasa dışı faaliyetlerle bağlantılı derneklere verdiğini anlamak zor. Hükümet, yerleşimcilerin İsrail’in dış ve güvenlik politikalarında yasa dışı bir şekilde yürütülen kaosu durdurmak istiyorsa karakollara ve yasa dışı faaliyetlere verilen tüm desteği durdurmalı.”

İsrail Tarım Bakanlığı ise ordunun sivil idaresinin tavsiyelerine dayanarak otlatma ve tarım izinleri verdiğini savunarak söz konusu bölgelerin İskan Dairesi’ne tahsis edilen ‘devlet arazileri’ olduğunu iddia etti.

Sivil İdare de arazileri otlatmak için çıkarılan kullanma izinlerini İsrail Tarım Bakanlığı’nın verdiğini bildirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *