Nijerya’da Hükümetle Twitter arasındaki kapışma

Nijerya’da Hükümetle Twitter arasındaki kapışma

Nijerya Devlet Başkanı Buhari’nin mesajını silen Twitter’ın kullanımı 51 gün süre ile yasaklanmıştı. Bir internet sitesinin iddasına göre bu dönemde ülke ekonomisi 243 milyon dolar zarar etti.

Nijerya‘da çoğu kişinin Twitter’i reklam ağı olarak kullandığı belirten Netblocks adlı bir sitenin yaptığı araştırmaya göre, ülkede Twitter yasağının 5 Haziran’dan 25 Temmuz’a kadar ekonomiye 243 milyon dolara mal olduğu iddasında bulunuldu.

Neden yasaklandı?

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, ülkenin güneydoğusunda kamu binalarına saldıran genç isyancılara yönelik Twitter hesabından 1 Haziran’da yaptığı paylaşımda, 1967-1970 döneminde ülkede 1 milyon kişinin ölümüne neden olan sivil savaşı hatırlatmış ve “30 ay boyunca alanda savaşan bizler, onlara anladıkları dilden davranacağız.” ifadesini kullanmıştı.

Twitter, Buhari’nin bu paylaşımını silerek, hesabı askıya almıştı.

Bunun üzerine Nijerya hükümeti, 4 Haziran’da Twitter’ın ülkedeki faaliyetlerini bir sonraki emre kadar askıya aldığını açıklamış, yasağı ihlal edenlerin yargılanacağını duyurmuştu.

STK’lardan ‘insan hakları ihlali’ davası

Nijerya’da faaliyet gösteren bazı sivil toplum örgütleri ise hükümetin uyguladığı yasak nedeniyle 9 Haziran’da Buhari’ye karşı ECOWAS Mahkemesinde dava açmıştı.

ECOWAS Mahkemesi, 22 Haziran’da kararın insan hakları ihlali olduğunu ileri sürerek, hükümetin yasağı ihlal edenlerin yargılanmasına yönelik kararını durdurmuştu.

ABD, İngiltere ve AB, yasağı eleştirmişti

Nijerya hükümetinin kararının ardından Avrupa Birliği (AB), İngiltere ve ABD’nin Abuja’daki büyükelçilerince yapılan ortak açıklamada, Twitter’ın faaliyetlerinin askıya alınmasının “ifade özgürlüğünün ihlali” olduğu belirtilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *