Avusturya Başbakanından Alman gazetesine mülakat

Avusturya Başbakanından Alman gazetesine mülakat

Avusturya Başbakanı, Afganistan’da başlayan yeni göç dalgasının Avrupa’yı etkilemesinden endişe duyduğunu, eskiden Avrupa’da vahşet olmadığını ileri sürdü. “Bu hastalıklı ideolojiyi (Taliban fanatizmi) Avrupa’ya ithal etmek istemiyorum.” diyen Kurz, Almanya ve Merkel’i öven ifadeler kullandı!

Kurz, “İnsanlar kaçmak zorunda kalırlarsa, bence komşu ülkeler, Türkiye veya Afganistan’ın güvenli bölgeleri, Almanya, Avusturya veya İsveç’e gelmelerinden daha doğru. Sahadaki durumu iyileştirmeliyiz.” dedi.

Alman gazetesine konuştu

Euronews’un aktardığına göre, ABD’nin Afganistan’dan asker çekmesinin akabinde oluşacak mülteci akını ihtimalini değerlendiren Avusturya Başbakanı Kurz, Bild gazetesine verdiği mülakatta, “Şahsen, birliklerin geri çekilmesinden endişeliyim. Ama biz küçük bir ülkeyiz, diğerleriyle aynı askeri kabiliyete sahip değiliz, bu yüzden tavsiye vermek istemiyorum.” dedi.

‘Hastalıklı ideolojiyi ithal etmek istemiyorum’

Kurz, “Bu hastalıklı ideolojiyi (Taliban fanatizmi) Avrupa’ya ithal etmek istemiyorum. Dahası; kesinlikle Afganistan’a sınır dışı etmeye devam edeceğiz. Afganistan sorununu 2015’te olduğu gibi insanları kitleler halinde Almanya ve Avusturya’ya alarak çözemeyiz. Sahadaki durumu iyileştirmeliyiz. İnsanlar kaçmak zorunda kalırsa, bence komşu ülkeler, Türkiye veya Afganistan’ın güvenli bölgeleri, insanların Almanya, Avusturya veya İsveç’e gelmesinden kesinlikle daha doğru yer .” ifadelerini kullandı.

Avusturya değil Almanya örneği verdi

İltica meselesine değinen Avusturya Başbakanı Kurz, şöyle devam etti: “Sığınma hakkı’, bir kişi siyasi veya dini nedenlerle zulme uğradığında her zaman bireysel bir hak olarak düşünülmüştür. Hiçbir zaman bir ülkenin veya bölgenin tamamının yola çıkıp Avrupa’da bir ülke seçerek ‘Ben Almanya’ya gitmek istiyorum’ demesi kastedilmemiştir’. Bu, kesinlikle sığınma hakkı fikrini ortaya atan kişinin de asıl niyeti değildir.”

‘Merkel’den başlayarak aşağıya doğru…’

Avrupa’nın göç meselesindeki duruşunun değişmesinden memnuniyet duyduğunu kaydeden Kurz, Almanya’da bile Başbakan Angela Merkel’den başlayarak aşağıya doğru kimsenin artık eskisi gibi olmadığını ve bakışın değiştiğini savundu.

“Bazıları az eğitimli ya da hiç eğitimli olmayan ve tamamen farklı kültürel geçmişlerden gelen bu kitlesel göç hareketleri Avrupa’da büyük sorunlara yol açtı ve her yere yayıldı.” diyen Sebastian Kurz, “Fransız banliyölerindeki güvenlik durumuna… Belçika, diğer ülkeler ve Avusturya’da tekrar tekrar yaşamak zorunda kaldıklarımıza bakın.” şeklinde konuştu.

‘Buradaki vahşetin çoğu geçmişte yoktu’

Avrupa’da işlenen suç oranlarının artmasına ilişkin verilere bakmanın yeterli olacağını ileri süren Kurz, geçmişte Avrupa’da vahşet olmadığını savunarak, “Suç istatistiklerine bakmanız yeterli. Buradaki vahşetin çoğu geçmişte yoktu. Örneğin, şiddet suçlarının veya kadınlara yönelik cinsel şiddetin artmasına ilişkin bazı alanlardaki rakamlar çok net.” iddiasında bulundu.

Uyum konusuna da değinen Kurz, Avrupa’ya iyi entegre olan çok sayıda mültecinin bulunduğunu ama aynı zamanda çok sayıda göçmenin de kendi düşünce yapısını Avrupa’ya taşıdığını savundu.

Yahudi karşıtlığı vurgusu da yaptı

Kurz, “Son yıllarda göçle birlikte Avrupa’ya çok fazla anti-Semitism (Yahudi karşıtlığı) ithal ettik. Buraya gelenler arasında, açıkça homofobik olan ve kadın haklarına saygılı olmayan çok sayıda insan var.” diye konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *