Ürdün Kralı bayramda ABD’yi ziyaret ediyor

Ürdün Kralı bayramda ABD’yi ziyaret ediyor

Nisan ayında bir darbe girişimi ile karşı karşıya kalan Kral 2. Abdullah, daha sonra ABD’ye davet edilmiş, tarih olarak da bayramın bir gün öncesi verilmişti. İslam dünyası kurban bayramı günlerini yaşarken, ikilinin fotoğrafları ABD tarafından dünya kamuoyuna servis edildi.

Ürdün Kraliyet Divanından yapılan yazılı açıklamaya göre, Ürdün Kralı Abdullah’ın, ABD Senatosundaki komitelerin üyeleri ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkiler, ortaklığı geliştirme ve farklı alanlarda iş birliği olanaklarını artırma konuları ele alındı.

Bölgesel düzeydeki gelişmelere ilişkin olarak 2. Abdullah, 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması için İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecinin iki devletli çözüm temelinde yeniden başlatılması gerektiğini savundu.

Parti yetkilileri ile de görüştü

Ürdün Kralı, daha sonra Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin yetkilileriyle de görüşme gerçekleştirdi.

Kral 2. Abdullah, görüşmede barış sürecinin yeniden başlatılması konusunda ilerleme kaydedilmemesi durumunda şiddet olaylarının yeniden başlayabileceği uyarısında bulundu. Ürdün Kralı, ayrıca ABD’nin Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) yardımları yeniden başlatma kararına da övgüde bulundu.

Ürdün’de darbe girişimi

Bundan birkaç ay önce, Ürdün’de 3-5 Nisan 2021 günlerinde bir hareketlenme yaşanmış, Ürdün hükümeti 16 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Ürdün Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Ahmed el-Huneyti, Prens Hamza’nın gözaltına alınmadığını ancak kendisinden ülkenin güvenliğine zarar verebilecek faaliyetlerini durdurmasının istendiğini açıklamıştı.

Hamza bin Hüseyin, avukatı aracılığıyla BBC’ye gönderdiği video kaydında ev hapsine alındığını açıklayıp yönetimi ‘yolsuzluk ve beceriksizlik’ ile suçlamıştı.

4 Nisan’da, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, yürütülen soruşturma sonucunda Prens Hamza’nın dış güçlerle ülkenin güvenliğini hedef alan bir takım faaliyetlere karıştığının ortaya çıktığını söylemişti.

5 Nisan’da, eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin, Kral 2. Abdullah’a bağlılığını teyit eden bir mektuba imza atmıştı.

7 Nisan’da Kral 2. Abdullah, ulusa sesleniş için yazılı bir açıklama yayımlamış, Prens Hamza’nın ailesi ile sarayında bulunduğunu ve son günlerde yaşanan “fitnenin son bulduğunu” ifade etmişti.

12 Nisan’da, Ürdün resmi televizyonu, Prens Hamza meselesinin Kraliyet ailesi geleneği çerçevesinde çözüme kavuşturulacağını, eski Veliaht Prens’in hukuki işlemlerden muaf tutularak yargı önüne çıkmayacağını duyurmuştu.

Olaylar ilk kez, ABD merkezli Washington Post gazetesinin 3 Nisan’da yayımladığı haber ile dünyaya duyurulmuş, gazetenin haberinde, eski Ürdün Veliaht Prensi Hamza bin Hüseyin ve 20 kişinin, “Kral 2. Abdullah’a karşı komplo kurma” suçlamasıyla gözaltına alındığını belirtilmişti.

İngiltere ve ABD’den Ürdün’e destek

4 Nisan’da, İngiltere’nin Orta Doğu’dan Sorumlu Bakanı James Cleverly, Ürdün’deki olaylara ilişkin bir Twitter mesajı yayınlayarak, Ürdün Kralı 2. Abdullah’a destek vererek, “Ürdün’deki olayları yakından takip ediyoruz. Ürdün Haşimi Krallığı, İngiltere için çok değerli bir ortak. Kral Abdullah tam desteğimize sahip” ifadelerini kullanmıştı.

7 Nisan’da ABD Başkanı Joe Biden, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD’nin Ürdün’e “güçlü desteğini” belirtmişti. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Kral 2. Abdullah ile bugün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Biden’ın, ABD’nin Ürdün’e “güçlü desteğini” dile getirdiği ve Kral 2. Abdullah’ın liderliğinin ABD ve bölge için öneminin altını çizdiği aktarılmıştı. Görüşmede, Ürdün’ün bölgedeki önemli rolü, siyasi, ekonomik ve güvenlik alanındaki birçok ikili iş birliğinin güçlendirilmesi konularının ele alındığı belirtilmiş ve “Ayrıca Başkan Joe Biden, İsrail-Filistin çatışmasında iki devletli çözümün önemini de vurguladı.” ifadesi kullanılmıştı.

13 Nisan’da, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ürdün Kralı Abdullah’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş ve İngiltere’nin Ürdün’ün güvenlik ve istikrarına, ikili ilişkilerin derinliğine verdiği desteği vurgulamış, Ürdün devletinin kuruluş yıl dönümünü kutlamış ve iki ülke arasındaki ilişkilere dikkat çekmişti.

ABD’ye ‘davet edildi’

5 Mayıs’ta Brüksel’deki NATO karargahını ziyaret eden Ürdün Kralı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmüştü.

Kurban Bayramından bir gün öncesine tarih verilerek 19 Temmuz’da ABD’ye davet edilen Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın ziyaretine ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Ekselanslarının ziyareti, ABD’nin önemli bir güvenlik ortağı ve müttefiki olan Ürdün arasındaki kalıcı ve stratejik ortaklığı pekiştirecektir.” denilmişti. Görüşmede liderlerin, Orta Doğu’nun karşı karşıya kaldığı zorlukları da ele alacağı belirtilmiş, “Başkan Biden, Ürdün’de parlak bir gelecek için hayati önem taşıyan ekonomik fırsatların teşviki de dahil olmak üzere, çeşitli siyasi, güvenlik ve ekonomik konularda ikili işbirliğini güçlendirmek için Ekselansları ile birlikte çalışmayı dört gözle bekliyor.” denilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *