Ali Çınar: Sorunlar masada kalır

Ali Çınar: Sorunlar masada kalır

Milliyet yazarı Ali Çınar, “Görüşme sonrası iki taraf da yazılı açıklama yaparak, diyalog ve görüşmelerin süreceğini belirtir ve maalesef sorunlar masada kalmaya devam eder” dedi ve TBMM’den partiler üstü bir heyetin Kongre’ye ziyarette bulunacağını bildirdi.

NATO zirvesine katılmak üzere Brüksel’de bulunan ABD Başkanı Biden ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesi Türkiye’de ‘heyecanla’ beklenirken, görüşmeye ilişkin değerlendirmede bulunan Milliyet yazarlarından Ali Çınar, görüşmeden herhangi bir sonuç beklenmemesi gerektiğini anlattı.

Karşılıklı olarak sorunların yineleneceğini belirten ve Türkiye’nin ABD’ye ilettiği “Vizyon Belgesi”nden söz eden Çınar yazısında şöyle dedi:

“Bugün, Türkiye-ABD ilişkileri açısından kritik bir gün. Zira Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başkan seçildikten sonra ilk kez yüz yüze görüşecek. Bu görüşmeyi daha önemli kılansa S-400, F-35, YPG-PKK, FETÖ, Doğu Akdeniz, Libya, Afganistan gibi birçok konunun ele alınacak olması. İki liderin yeterli sürede tüm konuları ele alması beklenmezken, ben de toplantıdan hemen net bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Zira ABD tarafı, Türkiye’nin S-400’leri topraklarından kesinlikle çıkarması gerektiğini yinelemeye devam ederken, terör örgütü YPG-PKK’ya desteği sürdüreceklerini de net şekilde vurguluyor. Aslında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, geçen hafta bir TV kanalına verdiği özel mülakatta söylediği şu cümleler çok dikkat çekiciydi: “Blinken’a sorunların çözümü için atılması gereken adımların yer aldığı bir ‘vizyon belgesi’ verdik ve en son telefon görüşmemizde Blinken, bu kağıt üzerinde çalıştıklarını ve bize döneceklerini söyledi.”

Peki nedir bu vizyon belgesi? Biden yönetimi bu belgeye bugünkü görüşmede mi cevap verecek? ABD başkentindeki havaya bakılırsa, Biden yönetimi, Türkiye’nin birçok konuda geri adım atmasını bekliyor. Dolayısıyla bugünkü toplantıda ana sorunların çözülmesinin çok mümkün olmadığı görülüyor.

TBMM’den ABD’ye ‘partiler üstü’ ziyaret

Ali Çınar, yaz aylarında karşılıklı ziyaretlerin artmasının beklenebileceğini, partiler üstü bir meclis heyetinin de ABD’ye ziyarette bulunacağını bildirerek şunları kaydetti:

“Görüşme sonrası iki taraf da yazılı açıklama yaparak, diyalog ve görüşmelerin süreceğini belirtir ve maalesef sorunlar masada kalmaya devam eder. Yaz aylarında çalışma grupları kurulduğunu ve Washington-Ankara hattında heyetlerin gidiş gelişlerinde artış yaşandığını görebiliriz. Nitekim aldığım bir bilgiye göre, TBMM’den partiler üstü bir heyet, Kongre’ye ziyarette bulunacak.

Bence, Biden-Erdoğan görüşmesinde daha çok ‘çalışılabilecek alanlar’ (ticaret hacminin artırılması, Afganistan gibi) gündeme gelecektir. Toplantının ardından dikkatle izlenmesi gerekenler, Biden’ın bundan sonra Türkiye’ye karşı tutumu ile Türkiye’nin bundan sonraki gelişmeler karşısında nasıl adım atacağıdır.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *