Pentagon SAHEL’de kalmaya devam edecek!

Pentagon SAHEL’de kalmaya devam edecek!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby dün (Cuma) yaptığı açıklamada, Fransa’nın Barkhane askeri operasyonunun sona ereceğinin duyurulmasına rağmen, ABD’nin Sahel bölgesindeki teröristlere yönelik operasyonları desteklemeye devam edeceğini belirtti.

AFP’de yer alan habere göre Kirby basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Terörle mücadele operasyonları yürütme yeteneği de dahil olmak üzere Afrika’daki ortaklarımızın kapasitesini geliştirmeye katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Fransızlara bölgedeki ihtiyaçları doğrultusunda verdiğimiz desteğin bir kısmını vermeye devam edeceğiz” dedi.

Washington şu ana kadar Sahel bölgesinde yakıt ikmali ve lojistik yardımın yanı sıra, özellikle insansız hava araçları aracılığıyla uçuş sırasında Barkhane Operasyonu’na istihbarat ve gözetleme alanında destek sağladı.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, ABD ordusunun Afrika’daki ortaklarıyla birlikte terörle mücadele operasyonlarına taahhüdünü sürdüreceğini vurgulayan Kirby, “Bu desteğin büyük bir kısmı bu tür operasyonları yürütmek için kendi yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Bu konuda kararlılığımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Fransa ön saftan arka safa çekiliyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yerel güçleri destekleyen uluslararası bir koalisyona katılmayı tercih ederek, Sahel bölgesindeki teröristlerle mücadele amacıyla başlatılan Barkhane Operasyonu’nu sona erdirmeye karar verdi.

Fransa, bugün 5 bin 100 askerinin konuşlandırıldığı Sahel bölgesinde 8 yıllık sürekli varlığının ardından ön saflarda teröristlerle savaşma durumundan destek ve gözetleme (istihbarat, insansız hava araçları, savaş uçakları vb.) aşamasına geçmek istiyor. Bu da riskleri azaltmanın ve bölge ülkelerini kendi güvenlikleri için daha fazla sorumluluk almaya zorlamanın bir yolu olarak kabul ediliyor.

Macron, yeni eylem planının ayrıntılarını sunmak için Avrupalı ​​ortaklar, Cezayir ve Birleşmiş Milletler ile Haziran sonunda görüşme planlıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *