‘Din’in birinci özelliği yasaklar ve sınırlar koymasıdır’

‘Din’in birinci özelliği yasaklar ve sınırlar koymasıdır’

İktibas Dergisi canlı yayınına konuk olan yazar Hüseyin Alan, “Din Özgürlüğü’ kavramının gerçek bağlamında anlaşılması, İslam’a göre doğru konumlandırılması gerektiğini vurguladı.

İktibas Dergisinin canlı yayınları dün akşam Hüseyin Alan’ın katılımı ile devam etti. Bu hafta cumartesi gecesi yapılan programda, Alan, bir dinin din olması için iki temel şart olduğunu belitti. Bunlardan birincisinin, insan kalabalıklarını bir araya getirip birlikte tutması ve herkesin uyacağı yasakları ve sınırları tayin etmesi olduğunu belirten Alan, ikinci olarak da o toplumun hayatını, işleyişini düzenlemesi lazım geldiğini kaydetti. Dinin bireysel değil toplumsal bir olgu olduğunun altını çizen Hüseyin Alan, dini kişinin özel alanına sokmaya çalışan modern yaklaşımı da eleştirdi.

Alan, dinin ‘bireysel’, ‘kişisel’ bir şey olduğunu öne sürüp sınırlar çizen ‘modern dinin’ de bir din olduğunu, kendisi dışındaki dinlere sınırlar çizip onları din olmaktan çıkarırken, bu sınırları kabul eden dinlerin de modern dinin birer mezhebi haline dönüştüğünü ifade etti.

Hüseyin Alan’ın konuşmasının tamamını bu linkten izleyebilirsiniz:

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *