“Avrupa Süper Ligi” statükoya direnemedi

“Avrupa Süper Ligi” statükoya direnemedi

İngiliz futbol kulüpleri Manchester United, Arsenal, Liverpool ve Tottenham’ın Avrupa Süper Ligi’ne katılmayacaklarını duyurmalarının ardından, İspanyol ve İtalyan kulüpleri de çekilme kararı aldı. Real Madrid, Barcelona ve Juventus dışında takım kalmadı.

Avrupa Süper Lig’i, 6 İngiliz kulübün 5’inin ayrılma kararından sonra bir açıklama yaparak, futbol endüstrisinde değişikliğin gerekli olduğunu, diğer kurumlarla daha sıkı diyalogla bu projenin hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.

İngiliz kulüpler çekildi

Kurucuları olduğu Avrupa Süper Ligi’nden çekilmeye ilişkin Manchester United, Arsenal, Liverpool ve Tottenham kulüplerinden ayrı açıklama yapıldı.

Manchester United’ın Twitter hesabından paylaşılan açıklamada, taraftarların, Birleşik Krallık hükümetinin ve önemli paydaşların tepkilerinin dikkatlice dinlendiği, futbolun karşılaştığı uzun vadeli zorluklara sürdürülebilir çözümler bulmak için tüm paydaşlarla birlikte çalışılacağı kaydedildi.

Arsenal’in resmi sitesinden yapılan açıklamada, “Sizleri ve daha geniş futbol topluluğunu dinlememizin bir sonucu olarak Avrupa Süper Ligi’nden çekiliyoruz. Hata yaptık ve bunun için özür dileriz.” ifadesi kullanıldı.

Tottenham’dan yapılan açıklamada, Avrupa Süper Ligi’nden çekilmek için resmi sürecin başlatıldığı kaydedildi.

Liverpool’un resmi sitesinden çekilmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Avrupa Süper Ligi’ne katılımımızın sona erdiğini teyit ediyoruz.” ifadesine yer verildi.

Manchester City, Avrupa Süper Ligi’nden ayrılma sürecini başlattığını duyurmuştu.

İngiltere Premier Lig takımlarından Chelsea’nin de kurucuları arasında yer aldığı Avrupa Süper Ligi projesinden çekileceği iddia edildi.

İngiltere’den 6 takım bulunuyordu

İngiltere’nin Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, İtalya’nın Milan, Inter ve Juventus, İspanya’nın Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüpleri, iki gün önce yaptıkları ortak açıklamayla Avrupa Süper Ligi’ni kurduklarını duyurmuştu.

İngilizlerin ayrılmasına ilk tepkiler

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, yeni kurulan “Avrupa Süper Ligi” adlı girişimden çıkan 6 İngiliz kulübünün büyük bir hatadan döndüğünü belirtti.

Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham ve Chelsea’nin girişimden çıktığını duyurmasının ardından ilk tepkiler, UEFA Başkanı Aleksander Ceferin ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan geldi.

Konuya ilişkin yazılı açıklamada bulunan UEFA Başkanı Ceferin, “Bu kulüpler büyük bir hata yaptı ama bunu kabul ederek hatadan dönmeleri, takdir edilecek bir şey. Artık oyuna geri döndüler ve sadece bizim organizasyonlarımızda değil, Avrupa’da oyunun tamamında yer alarak kendilerine daha fazla teklif şansı bulacaklar.” ifadelerini kullandı. Futbolun zorlu bir dönemden geçtiğini hatırlatan Ceferin, “Artık önemli olan, yolumuza devam etmek ve daha önceden zevk aldığımız oyunu, birliğimizi yeniden kurarak hep birlikte geliştirmektir.” değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Dün gece geç saatlerde İngiliz takımlarının aldığı kararları memnuniyetle karşıladım. Bu kararlar; futbol taraftarları, kulüpler ve ülke genelindeki topluluklar için doğru yönde bir gelişme. Sevgiyle anılan bu oyunu korumaya devam etmeliyiz.” mesajını yazdı.

İngiliz kulüplerinin çekilme kararı almasının ardından Avrupa Süper Ligi’nde İtalya’dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya’dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüpleri kaldı.

Avrupa Süper Ligi’nden açıklama

İspanya ve İtalya’dan 3’er kulübün kaldığı Avrupa Süper Ligi‘nin yaptığı yazılı açıklamada, “İngiliz kulüplerinin, maruz kaldıkları baskı nedeniyle bu kararı almaya mecbur bırakıldıklarını duyurmalarına rağmen, bugün olduğu gibi teklifimizin doğru ve Avrupa mevzuatı ile tutarlı olduğuna ikna olduk. Mahkemeler de Süper Lig projesini üçüncü şahısların herhangi bir eylemine karşı korumaktan çekinmedi.” denildi.

“Avrupa futbolunun statükosunun değişmesi gerektiğine inanıyoruz ve mevcut sistem düzgün çalışmadığı için yeni bir rekabet öneriyoruz.” denilen açıklamada, Avrupa Süper Ligi’nin “futbol endüstrisini geliştirmeyi ve tüm piramit için katma değer üretmeyi hedeflediği” belirtildi.

Ortaya atılan söz konusu ligin, “finansal zorluklarla yüzleşmek için mükemmel bir fırsat olduğu ve tüm futbol ailesine yönelik dayanışma ödemelerini önemli ölçüde artırmanın temel amacıyla tasarlandığı” kaydedildi.

“Ancak, projemizle ilgili olarak futbol camiasının farklı aktörlerinin görüşlerini dikkate almamız gerektiğinin farkındayız.” denilen açıklama şöyle devam etti:

“Bu nedenle, her zaman taraftarlara mümkün olan en iyi rekabeti sunmaya ve sporun sürdürülebilirliği için gerekli olan üçüncü taraflara yönelik dayanışma ödemelerini artırmaya çalışmak amacıyla, bu endişeleri gidermek için gelecekteki en uygun eylemleri değerlendireceğiz.”

Atletico Madrid, Inter ve Milan da çekildi

Son gelen haberlere göre, 3 kulüp daha yeni girişimden çekildiklerini açıkladı.

Atletico Madrid Kulübünden yapılan açıklamada, yönetim kurulunun bu sabah yaptığı toplantıda, Avrupa Süper Ligi’nden çıkma kararının oluşumda yer alan kulüplere iletildiği belirtildi. Geçen pazartesi günü katılma kararı aldığı lig için, “artık mevcut koşullar olmadığından dolayı” ayrıldığını duyuran Atletico Madrid, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Kulüp için kırmız-beyaz ailesini oluşturan tüm grupların, özellikle taraftarlarımız arasında uyum şarttır. A takım kadrosu ve teknik direktörü, sporun erdemlerinin diğer kriterlerden üstün olması gerektiğini anlayarak kulübün kararından duydukları memnuniyeti dile getirmişlerdir.”

Avrupa Süper Ligi girişimini başlatan 12 kulüpten biri olan İtalya’nın Inter takımı da, artık bu projenin bir parçası olmayacağını bildirdi. Mavi-siyahlı kulüpten yapılan açıklamada, “Inter Milano, kulübün artık Süper Lig projesinin bir parçası olmadığını teyit eder.” ifadesi kullanıldı. Kulübün taraftarlara her zaman en iyi futbol deneyimini yaşatmak için kararlı olduğu belirtilen açıklamada, “Yenilik ve kapsayıcılık kuruluşumuzdan bu yana DNA’mızın bir parçasıdır. Futbol endüstrisini geliştirmek için tüm paydaşlarla olan ilişkimiz katiyen değişmeyecektir.” denildi.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Inter, her sektörde olduğu gibi futbolun da mali sürdürülebilirlik çerçevesinde dünyanın her yerinden, her yaştan taraftarları tutabilmek için daimi biçimde rekabetlerin geliştirilmesine inanıyor. Bu vizyon doğrultusunda, hepimizin sevdiği sporun geleceği için tüm paydaşlar ve kurumlarla çalışmaya devam etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.”

İtalya’nın Milan Kulübü de Avrupa Süper Ligi’ne katılmaktan vazgeçtiğini açıkladı.

İngiltere’den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, İtalya’dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya’dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüpleri, yaptıkları ortak açıklamayla Avrupa Süper Ligi’ni kurma kararı almış, İngiliz ekipleri gelen tepkilerin ardından organizasyondan çekilmişti.

Son kalan takımlar

Mevcut durumda Real Madrid, Barcelona ve Juventus oluşumda yer alsa da projenin askıya alınmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *