Süveyş Kanalı bir hafta sonra trafiğe açıldı

Süveyş Kanalı bir hafta sonra trafiğe açıldı

Süveyş Kanalı’nı yaklaşık bir haftadır tıkayan dev konteyner gemisinin tekrar yüzdürüldüğü açıklandı fakat deniz trafiğinin tekrar ne zaman başlayacağı ile ilgili bilgi verilmedi.

Gemicilik hizmetleri şirketi Inchcape sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda Ever Given isimli 400 metrelik geminin yerel saatle sabaha karşı 04:00’da saplandığı yerden çıkarıldığını ve güvenlik altına alındığını duyurdu.

Euronews’un haberine göre, sosyal medyada paylaşılan videolarda da daha önce kanalın kıyısına oturduğu görülen ve yumrubaş adı verilen geminin ön kısmının kurtarıldığı görülüyor.

Ondan fazla çekiciyle yapılan itme ve çekme manevraları ancak dolunay nedeniyle suların yükselmesi sonucu işe yaradı.

Petrol fiyatları geriledi

Dev geminin yeniden yüzdürüldüğü haberi dünyadaki petrol taşımacılığının yüzde 7’sinin gerçekleştiği kanaldaki trafiğin kısa süre içerisinde yeniden açılacağı beklentisi ile petrol fiyatlarının yüzde 2’nin üzerinde gerilemesini sağladı.

Küresel ticaretinin yüzde 10’unun geçtiği kanalın her iki tarafında bekleyen 360’ın üzerinde gemi için de tekrar harekete geçme umudu doğdu.

Dünyanın en önemli su yollarından biri olan Süveyş Kanalı’nda 24 Mart’ta dev konteyner gemisi, ülkede yaşanan kum fırtınası ve kötü hava koşulları neticesinde görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle kıyıya çarparak kaza yapmıştı.

“The Ever Given” isimli geminin dar kanalda enlemesine sıkışarak geçiş yolunu kapatması sonucu kanalda uzun gemi kuyrukları oluşmuş ve deniz trafiğinin durması nedeniyle ham petrol ve LNG sevkiyatlarında aksamalar yaşanmıştı.

Söz konusu geminin sahibi Japon firma da 26 Mart’ta yaptığı açıklamada, geminin yeniden yüzdürülmesine yönelik girişimlerde “zorluklarla karşılaşıldığını” bildirmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *