Muhammed Ali es-Sabuni Yalova’da vefat etti

Muhammed Ali es-Sabuni Yalova’da vefat etti

Arap dünyasının önde gelen alimlerinden Muhammed Ali es-Sabuni, Yalova’daki evinde 81 yaşında hayatını kaybetti.

İslam dünyasında yazdığı eserlerle önemli bir yere sahip olan Suriyeli Sabuni’nin yakınlarının haber vermesi üzerine şehir merkezindeki evine giden sağlık ekipleri, ünlü aliminin yaşamını yitirdiğini belirledi.

Ailesi, cenaze törenin yarın öğle namazını müteakip İstanbul’da Merkezefendi Camisi’nde cenaze namazının kılınacağını ve Merkezefendi Mezarlığı’nda toprağa verileceğini kaydetti.

“Modern asrın önde gelen tefsir alimlerindendi”

Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alican Dağdeviren, Muhammed Ali es-Sabuni’nin modern asrın önde gelen tefsir alimlerinden biri olduğunu söyledi.

Sabuni ile sık sık görüşen Prof. Dr. Dağdeviren, vefat eden alimin ilmini yaşantısına yansıtan önemli biri olduğunu belirtti.

Alimin tefsir alanındaki çalışmalarının önemine vurgu yapan Dağdeviren, şunları kaydetti:

“Modern asrın önde gelen tefsir alimlerindendi, ilmiyle amil bir alimdi. Hocanın tefsir alanında birçok çalışması var ancak elden ele dolaşması açısından çok bilinen tefsiri, Safvetü’t-Tefâsir’dir, bu ülkemiz dahil birçok İslam ülkesinde üniversite düzeyinde okutulan bir eserdir. Çevirileri de yapıldı, ülkemizde de bu çevirilerden yararlanıldı. Onun dışında çok kıymetli eserleri var. 1984’ten beri hocamızı tanıyorum. Yalova’ya bir hareket getirmişti, akademik anlamda da değer kattı.”

Sabuni’nin bildiklerini yaşayan bir alim olduğunu dile getiren Prof. Dr. Dağdeviren, “İlim açısından son derece donanımlı, iletişimi insanlarla çok sıcak. Peygamber Efendimizin ahlakını yaşayan bir alimdi. Çok soylu ve köklü bir aileden geliyordu, ilmi tercih eden bunu da yaşantısına rehber eden biriydi. İslam aleminin başı sağ olsun.” dedi.

Sabuni kimdir?

1 Ocak 1930 yılında Suriye’nin Halep şehrinde dünyaya gelen Sabuni, 1952 yılında Ezher Üniversitesi Şeriat Fakültesini bitirdi. Daha sonra İslam Hukuku bölümündeki tahassüs eğitimini de tamamlayarak 1954 yılında aynı üniversiteden Şer’i Yargı bölümünde ihtisasını tamamladı.

Sabuni, ardından ülkesi Suriye’ye dönerek sekiz yıl sürecek tedris faaliyetlerinde bulundu. Suudi Arabistan’a göç ederek Mekke-i Mükerreme Üniversitesi Eğitim Fakültesinde ve Şeriat Fakültesinde dersler vermeye başladı. Buradaki tedris hizmeti 28 yıl devam eden Sabuni, üniversite hocaları yetiştirdi ve Ummu’l-Kura Üniversitesinde birçok klasik eserin tahkikini yaptı. Sabuni, uzun yıllar Suriye Alimler Birliği başkanlığını yürüttü.

Gerek metodu gerekse içeriği açısından, eserleri çok beğenilen ve dünyanın birçok yerinde ders kitabı olarak okutulan ünlü alim Türkiye’ye duyduğu sevgiyle de tanınıyordu, en küçük kızını da bir Türk genciyle evlendirmişti.

Ünlü aliminin öne çıkan bazı eserleri arasında, “Safvetü’t-Tefâsir, Ravaiu-l Beyân fî: Tefsîr-i Ayati-l Ahkâm min el-Kur’ân, Kabesün Min Nûri’l Kur’ân’ıl Kerim (8 cilt), Muhtasar-ı İbn-i Kesir, Tahkik-i Tenvirü’l Ezhan Min Tefsir-i Rûhû’l Beyân, (4 Cilt), Muhtasar-ı Tefsîr-i Taberî, Feth-ür-Rahmân b.Keşfi mâ Yeltebisu’ Fil-Kur’ân, El Muktataf min Ûyuni-t-Tefsir, Îcâzü’l-Beyân fi Makâsıd’ı Suveri-l Kur’ân (1 cilt)” yer aldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *