Erdoğan: Mehmet Akif, Atatürk tarafından çağrılan ilk şair

Erdoğan: Mehmet Akif, Atatürk tarafından çağrılan ilk şair

Erdoğan, Mehmet Akif’in Atatürk’ün davetine anında icabet ettiğini, çoğu zaman yürüyerek İstiklal Harbi’nin manevi cephesini oluşturmak üzere Ankara’ya geldiğini anlattı.

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye bizim ortak çatımız, İstiklal Marşı bizim ortak andımızdır.” dedi.

Konuşmasında Mehmet Akif’in, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Milli Mücadele’ye katılmaya çağrılan ilk şair olduğunu hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

“Kendisi, Gazi’nin davetine anında icabet etmiş, çoğu zaman yürüyerek İstiklal Harbi’mizin manevi cephesini oluşturmak üzere Ankara’ya gelmiştir. Merhum Akif’in Milli Mücadele’de dönemin yakın dostu Eşref Edip bakınız nasıl anlatıyor: ‘Tam bir asker hatta kumandan elde mavzer belde fişek başta kefiye. Hecin üstünde bir şahin gibi ucu bucağı olmayan çölleri yarıp gidiyor.’ Evet, İstiklal Marşı’mıza can veren Mehmet Akif işte böyle bir nefestir. Akif gerektiğinde kalemiyle gerektiğinde selamıyla gerektiğinde de mavzeriyle vatanını savunan istiklal aşığı bir insandır.

Mısır’da gönüllü sürgün hayatı

O, tahkikata uğradığı, eserleri toplatıldığı, yoklukla boğuştuğu dönemlerde bile arkadaşlarına ‘Memlekete hizmet edin’ tavsiyesinde bulunan hakiki bir vatanseverdir. Yıllarca Mısır’da yoksulluk içinde, gönüllü sürgün yaşadığı halde ülkesine ve milletine hiçbir zaman küsmemiştir. Akif’e göre kendisine ne yapılırsa yapılsın umudun, kurtuluşun, diriliş ruhunun membası burasıdır, yani Türkiye’dir. Mehmet Akif, milleti millet yapan değerlerin muhafazasını milleti muhafaza etmenin yegane yolu olarak görür. Kendisi insani hasletler bakımından da müstesna bir şahsiyettir. Cömerttir, fakir ve yoksullara karşı hassasiyeti üst düzeydedir. İstiklal Marşı dolayısıyla kendisine zorla verilen ödülü, giyecek bir paltosu dahi olmadığı halde Darül Mesai’ye bağışlamıştır.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *