Hindu şiddetinin kurbanları ‘adalet’ umudunu kaybediyor!

Hindu şiddetinin kurbanları ‘adalet’ umudunu kaybediyor!

2020 yılında Hindu şiddetine maruz kalan Müslümanlar daha fazla kan dökülmesinden korkuyor. Çok az kişi, saldırganların parmaklıkların arkasına konulduğunu gördü.

Geçen yılki kanlı şiddetin Müslüman kurbanlarının çoğu, polisin Hindu isyancılara yönelik şikayetleri soruşturmayı reddetmesine defalarca itiraz ettiklerini ama bu itirazlarının dikkate alınmadığını söylüyor. Bazıları hala mahkemelerin yardımına geleceğini umarken, diğerleri Başbakan Narendra Modi’nin Hindu milliyetçi hükümeti altındaki adalet sisteminin artık onlara karşı duvar görevi yaptığına inanıyor.

BJP yanlı davranıyor

Adaletsizlik duygusuna ek olarak, Müslüman kurbanların açıklamalarının yanı sıra hak gruplarından gelen raporlar, Modi’nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderlerinin ve Yeni Delhi polis gücünün ateşli şiddet sırasında Hindu çetelerini zımnen desteklediğini belirtmesi oldu. Ancak Yeni Delhi polisi, soruşturmalarının adil olduğu ve isyanlarla ilgili olarak yarısı Hindu olan yaklaşık 1.750 kişinin kayıt altına alındığı konusunda ısrar ediyor. İçişleri Bakan Yardımcısı G Kishan Reddy de Parlamento’ya polisin hızlı ve tarafsız davrandığını söyledi. Ancak isyanlardan beş ay sonra üst düzey bir polis memurunun müfettişlere gönderdiği bir mektup yanlış olduğunu kanıtlıyor. Polisin en üst kademelerinin, soruşturmaları yürütenlere şiddetten şüphelenilen Hindulara karşı yumuşak davranmalarını istedikleri ortaya çıktı. Bu, Delhi Yüksek Mahkemesi tarafından eleştirilere yol açtı.

Katliamı başlatan BJP lideri

Hindistan’da 1947’de Britanya’nın Hindistan yarımadasının bölünmesinden bu yana komünal çatışmalar patlak verdi. Ancak gözlemciler, son yedi yılda Modi’nin partisinin Hindu-milliyetçi tabanı tarafından körüklenen dini kutuplaşmanın fay hatlarını daha da derinleştirdiğini ve gerilimi artırdığını söylüyor. Birçoğu, geçen yılki ayaklanmaların katalizörünün bir BJP üyesi olan Kapil Mishra’nın ateşli bir konuşması olduğuna inanıyor. 23 Şubat 2020’de polise ültimatom verdi ve yeni bir vatandaşlık yasasını protesto eden ama kendisinin Müslüman ayrımcı nitelediği göstericilerin oturma eylemini bozmaları konusunda uyardı, aksi takdirde kendisi ve destekçileri bunu kendileri yapacağı tehdidini attı. Destekçileri harekete geçtiğinde, hızla ayaklanmalara dönüşen meydanlı sokak savaşlarını tetikledi. Sonraki üç gün boyunca Hindu çeteleri Müslümanları avlayarak sokaklarda kasıp kavurdu. Bazı durumlarda Müslümanlar evlerinde yakılarak, dükkanlar ve camiler dahil tüm mahalleleri ateşe verildi.

Mishra, ayaklanmalardan kendisinin sorumlu olduğu fikrini reddederek iddiaları “Müslümanlar tarafından önceden planlanmış Hindu soykırımını” örtbas etmek için “propaganda” olarak nitelendiriyor. Partisinin şiddetle hiçbir bağlantısı olmadığını söyledi, ancak geçen yıl yaptığını isyan başlamadan önceki konuşma saatlerine atıfta bulunarak gerekirse tekrar yapacağını ekledi. Ancak bölgedeki Hindu toplumundaki pek çok kişi, Müslümanları Hindistan’ı “kötü gösterme” amacıyla şiddeti başlatmakla suçluyor.

Müslümanlar korku altında

Bir yıl sonra, isyanların birçok Müslüman kurbanı hala daha fazla kan dökülmesinden korkuyor. Yüzlerce kişi, içleri yanmış evlerini terk etti, birçoğu indirimli fiyatlardan sattı ve başka yerlere taşındı. Kalmayı seçenler, daha fazla mafya saldırısı durumunda mahallelerini metal kapılarla güçlendirdi. Birçoğu, sorumluların asla hesap sorulmayacağına inandıklarını söylüyor. Çok az kişi saldırganların parmaklıkların arkasına konulduğunu gördü. Diğerleri hala davalarının mahkemede görülmesini bekliyor, ancak kendilerini temsil eden avukatlar devlet tarafından hedef alınıyor ve suçlanıyor. Onları yaralayanlar veya aile üyelerini öldürenler, serbestçe dolaşıp onları tehdit etmek için kapılarına geliyorlar. Polis ve müfettişler, birçok tanık ifadesine rağmen delil yetersizliğini gerekçe göstererek Hindu isyancılara yönelik yüzlerce şikayeti reddetti.

(Mirat Haber)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *