Myanmar ordusu: Anayasanın güvencesiyiz

Myanmar ordusu: Anayasanın güvencesiyiz

Ülkedeki bazı batılı büyükelçiler tarafından, Myanmar silahlı kuvvetlerinin yeniden bir müdahale ihtimalinden söz etmesi üzerine Myanmar ordusu açıklama yaptı.

Myanmar ordusu, ülke anayasasını koruyacağını, anayasaya uyacağını ve yasalara göre hareket edeceğini bildirdi. Açıklama, silahlı kuvvetlerin yönetime el koyma girişiminde bulunabileceği yönündeki endişeleri hafifletebilecek bir adım olarak algılandı.Euronews’un haberine göre, ‘Anayasaya bağlılık’ açıklaması, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yanı sıra ülkedeki Batılı bazı büyükelçiliklerin, 1962 darbesi sonrası 49 yıl boyunca ordu tarafından yönetilen Myanmar’da silahlı kuvvetlerin yeniden bir müdahale ihtimaliyle ilgili endişelerini dile getirmelerinden bir gün sonra yapıldı.

Tatmadaw olarak da bilinen Myanmar ordusundan yapılan açıklamada, Başkomutan General Min Aung Hlaing’in, anayasanın feshedilebileceği yönündeki son açıklamasının yanlış yorumlandığı kaydedildi.

“Tatmadaw, 2008 anayasasını koruyor ve yasalara göre hareket edecek.” denilen ve medya ile yabancı kuruluşların suçlandığı ordu açıklamasında, “Bazı organizasyonlar ve medya, kendi istedikleri varsayım üzerine ordunun anayasayı feshedeceğini yazdı.” ifadelerine yer verildi.

Reuters’ın aktardığına göre, kasım ayında yapılan seçimleri kazanan Aung San Suu Kyi liderliğindeki Ulusal Demokrasi Partisi (NLD), ordunun bildirisini “uygun bir açıklama” olarak nitelendirdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar’da seçim sonuçlarıyla birlikte artan gerilimden dolayı yaptığı açıklamada, Myanmar’daki “son gelişmeleri büyük bir endişeyle takip ettiğini” belirterek, tüm tarafları provokasyonun her türlüsünden kaçınmaya, 8 Kasım genel seçim sonuçlarına saygı duymaya ve demokratik normlara bağlı kalmaya çağırmıştı.

Avrupa Birliği de Myanmar hükümetine çağrı yaparak ülkedeki demokratik sürece, Arakanlı Müslümanlar dahil tüm etnik, dini ve azınlık grupların dahil edilmesini istemişti.

Myanmar Seçim Komisyonu, ordunun iddialarını reddetti

Öte yandan, Myanmar’da seçim komisyonu, iktidardaki Aung San Suu Kyi’nin partisinin zaferiyle sonuçlanan seçimde ordunun sonuçların belirlenmesinde hile yapıldığı iddialarını yalanladı.

Myanmar Genelkurmay Başkanı Hlaing, 27 Ocak’ta, kanunların düzgün şekilde uygulanmaması halinde anayasanın feshedilebileceği çıkışında bulunmuştu.

Ordunun desteklediği ana muhalefetteki Birlik İçin Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP), 26 Kasım 2020’de, Myanmar’da 8 Kasım’da düzenlenen ve iktidardaki NLD’nin kazandığı seçimde oyların yeniden sayılması çağrısında bulunmuştu.

Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi’nin liderliğindeki NLD partisi seçimde 642 sandalyeli ulusal meclisteki 346 sandalyeyi kazanarak hükümet kurabilecek çoğunluğa ulaşmıştı.

Ordunun desteklediği ana muhalefetteki USDP 25 sandalye ile ikinci sırada yer alırken Şan eyaletindeki etnik grupları temsil eden Demokrasi İçin Şan Milletleri Partisi (SNLD) 15 sandalyeyle üçüncü parti olmuştu.

Myanmar Anayasası’nı 2008’de ordu hazırlamıştı

Myanmar’da ordunun 2008’de hazırladığı anayasa, iktidar partisinin meclisin kontrolünü sağlamasına engel oluyor.

Ordu, anayasanın değiştirilmesini önleyebilmek için meclis üyelerinin yüzde 25’ini seçim olmadan atıyor.

Ayrıca bazı kilit bakanlıklara da askerlerin elinde bulunduğundan, hükümet üzerinde de doğrudan kontrol uyguluyor.

İki meclisli parlamenter sistemle yönetilen Myanmar’ın Senatosu 224, Temsilciler Meclisi 440 üyeden oluşuyor.

Ordu tarafından 56 senatör ve 110 milletvekilinin atandığı ülkede, her iki meclisten toplam 322 sandalye elde eden parti, hükümet kuracak çoğunluğu sağlıyor.

Ülkede, 8 Kasım seçimlerinde 5 milyonu ilk kez olmak üzere 37 milyon seçmen oy kullanmış, yaklaşık 7 bin aday, toplam 1171 ulusal ve yerel meclislerdeki sandalye için yarışmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *