Hollanda’da hükümet istifa etti

Hollanda’da hükümet istifa etti

Başbakan Rutte, Kral Willem-Alexander’a kabinesinin istifasını sundu. Çocuk bakım yardımı alan binlerce ailenin, devlet görevlileri tarafından ‘sistemli bir hata’ neticesinde “sahtekar” diye yaftalanması sonucu bu kararın alındığı bildirildi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Kral Willem-Alexander’a kabinesinin istifasını arz etti. Rutte’nin bu üçüncü kabinesinin, Mart ayındaki parlamento seçimlerinden iki ay önce düşmüş oldu. Bu adımın atılacağı ihtimali, son günlerde VVD, CDA, D66 ve ChristenUnie koalisyonu içindeki toplantılarda belirmişti. Kabinenin düşmesi/istafası kararı ise bugün alındı.

Hollanda resmi kanalı Nos’ta yer alan habere göre, Ekonomi Bakanı Wiebes haricinde, kabine şimdi istifa edecek ancak hükümet geçici olarak devam edecek. Wiebes, bir önceki kabinede Maliye Bakanı olarak görev yaptığı için tamamen ayrılıyor. Ulaşım ve Altyapı Bakanı Van Nieuwenhuizen yakın gelecekte dosyayı devralacak. Rutte, bu kararın Wiebes’in kişisel kararı olduğunu vurguladı.

Binlerce kişiye ‘dolandırıcı’ muamelesi yapıldı

Kabinenin istifası, çocuk bakımı için devlet tarafından yapılan ek ödemeler konusunda, sistemli bir hatadan dolayı, binlerce kişinin yanlışlıkla dolandırıcı olarak muamele gördüğü (yaftalandığı) ve yapılan yardımları geri ödemek zorunda zorunda kalmasıyla ilgili. ‘Sistemli hata’dan kasıt, devletin vatandaşlarının çifte vatadaşlık gibi ek bilgilere dayanarak dolandırıcı olarak nitelemesi.

Bir ay önce, parlamentoda bir sorgulama komitesi bununla ilgili çok sert bir rapor yayınladı. Sonuçlar, ebeveynlerin daha önce görülmemiş bir şekilde haksızlığa uğradığı ve hukukun üstünlüğünün temel ilkelerinin ihlal edildiğiydi. Meclis komitesine göre bakanlar, memurlar, Meclis ve hakimler ciddi hata yapmışlar.

Rutte, sorumluluğun kabinede olduğunu söyledi

Başbakan Rutte bugün alınan kararın açıklamasında, adaletsizliğin siyasi sorumluluğunun “başka hiçbir yerde değil” görevdeki kabineye ait olduğunu söyledi.

Hukukun üstünlüğünün vatandaşları mutlak güce sahip bir hükümetten koruması gerektiğini ve burada bunun korkunç bir şekilde yanlış gittiğini kabul etti. Rutte, komitenin raporu çok sert ama adil olduğunu ifade etti.

Rutte’nin ikinci istifası

Liberal görüşleri ile tanınan 53 yaşındaki başbakan Mark Rutte ilk kabinesini 2010 yılında kurmuş, 23 Nisan 2012’de istifasını vermişti. Aynı yıl yapılan seçimlerde en yüksek sandalye sayısını kazanarak 5 Kasım 2012’de ikinci hükümetini kurmuştu.

2017 genel seçimlerinde hiçbir parti hükümet kuracak yeterliğe kavuşamayınca dört partili bir koalisyon hükumeti kurulmuştu.

3 yıldır devam eden koalisyon hükümeti, seçimlere 2 ay kala Rutte hükümetinin istifası ile seçimlere geçici hükümet ile devam etme kararı aldı.

Haber: Ramazan Eksik (Hollanda)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *