İsrail’e karşı hangi duygu daha değerli?

İsrail’e karşı hangi duygu daha değerli?

Milliyet yazarı Özay Şendir, bu başlık altında, Türkiye-İsrail yakınlaşma iddialarını değerlendirdi, Türkiye’nin çıkarları için ‘duygu’ değil ‘akıl’ ile hareket etmek gerektiğini söyledi.

Şendir, Milliyet’te bugünkü köşesinin bir bölümünde, son günlerde başlayan ‘Türkiye-İsrail yakınlaşması’na ilişin fikirlerini okurlarıyla paylaştı. “İsrail’e karşı hangi duygu daha değerli?” başlığı altında Şendir, İsrail ile yakınlaşmanın Amerika’daki en güçlü lobi olan Yahudi lobisinin desteğini kazanmak anlamına geleceğini, ayrıca, ‘Kürdistan kurma tezi’nin de anlamını yitireceğini öne sürdü.

Böyle bir anlaşmanın Türkiye’ye Doğu Akdeniz’le ve Suriye ile ilgili avantajlar da sağlayacağını savunan Şendir, şöyle dedi:

“Türkiye ile İsrail arasında olası bir yakınlaşma senaryosu konuşuluyor son üç gündür. Bu senaryoyu duygusallıkla yorumlayanlar var ama asıl olması gereken “duygu” ve akıl için önemli olan Türkiye’nin menfaatleri değil mi?

Türkiye ile İsrail arasında imzalanacak olası bir Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması Doğu Akdeniz’de gerginliği büyük ölçüde bitirecek, Türkiye’nin “Biz olmadan olmaz” tezini dönülmez noktaya getirecektir. Böyle bir anlaşma İsrail’e de deniz alanı kazandıracak. Böyle bir anlaşmanın kaybedeni Yunanistan ve Rum Kesimi olacaktır.

Washington’da şu an en kuvvetli lobi Yahudi lobisi. Türkiye-İsrail arasındaki yumuşama süreci, Yahudi lobisinin hemen Türkiye’den yana tavır alacağı anlamına gelmez ama en azından Yahudi lobisi, Türkiye karşıtı diğer lobilere güç sunmaktan vazgeçer.

Türkiye’de bir sürü isim ABD’nin Ortadoğu’da İsrail’e dost bir devlet yaratmak için bir “Kürdistan” kurdurmaya çalıştığını düşünür ve tezlerini de bu fikrin üzerine kurar. Bugün Ortadoğu’da, İsrail’e düşman devlet neredeyse kalmadı. Bu yeni duruma, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin düzelmesi tablosu da eklendiğinde “İsrail’e dost olsun diye Kürdistan kurma” tezi anlamanı yitirecektir.

Türkiye ile İsrail arasındaki yakınlaşma senaryolarına, Doğu Akdeniz, Washington ve Brüksel üzerinden bakılması gereken bir zaman dilimindeyiz.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *