Latif Demirci’nin “Köpek Sürülü Avcı” Karikatürü

Latif Demirci’nin “Köpek Sürülü Avcı” Karikatürü

Genel bakış neyi görüyor karikatürde? Şunu: Hayli kalabalık bir köpek sürüsü ve sürünün ortasına konuşlandırılmış silahlı bir avcı. 

Cevat Akkanat

Latif Demirci’nin National Geoglathif (İletişim Yay., İst., 2014) adlı albümünde yer alan bu karikatür, farklı yorumlara kapı aralayan bir çok boyutluluğa sahip. Onun sunduğu imkânları zorlamaya tabi olduk. Bakalım neler söyleyeceğiz…

Genel bakış neyi görüyor karikatürde? Şunu: Hayli kalabalık bir köpek sürüsü ve sürünün ortasına konuşlandırılmış silahlı bir avcı. 

Görüntünün odak noktasında bulunan ve avcı olarak adlandırdığımız kişinin omzundaki silah tüfek. Tüfeğin nitelikleriyle ilgili bir yorum yapmak imkânsız gibi. Kırmızı üst giysi üzerine kuşanılmış olan yelek, avcılara mahsus. Diğer bir ifadeyle üniformal bir arka plana delalet ediyor. Sağ eliyle tüfeğini tutan üniformalı, sol elini sanki beline bağlamış. Bununla birlikte kendinden emin yahut güvenli bir duruşu yansıtıyor. Bu sahih bir hale mi tekabül ediyor yahut yapay bir duruş mu, çözemiyoruz. Fakat köpek sürüsünün arasında, dahası ortasına konuşlanması, ona bir güvenlik alanı sağlıyor. Peki, bu alan aynı zamanda bir korku adası olarak görülemez mi?

Sürüye gelelim. Sürü, adı üstünde, sürü. Köpek sürüsü. Yoğun bir kalabalıktan oluşuyor. Dikkatle baktığımızda benzer ve farklı renklerde köpekler görüyoruz. Bu ifade, birbirinin benzeri köpekler olduğu gibi, sürüde farklı cinste köpeklerin olduğuna yahut olabileceğine dair kanaatler uyandırıyor. Şu veya bu renk, şu veya bu cins, bunların davasını gütmeyeceğiz. Fakat şu muhakkak, bu sürüde nevi şahsına münhasır yani özgün bir köpek olmadığı gibi, hür ve özgür bir köpek de yok. Her bakımdan böyle bu. Hem tek bir kişinin emrine amade olmaklık bakımından böyle, hem de o tek bir şahsın koruyuculuğuna soyunmak bakımından…

Burada bir başka güvenlik imkânından da bahsetmek istiyoruz. Hem üniformalı kişi hem de köpekler bakımından. Yakın planda görülen çitlerden bahsediyoruz. Bu çitler bir sınıra tekabül ediyor olabilir mi? En dışta, dışarıdan gelecek tehlikelere karşı oluşturulmuş bir güvenlik şeridi? 

Peki bunca koruma kollama unsuru ve onlara iliştirilmiş silah, ilgili eşhasın hayat memat sahnesine hangi artı değerleri katacak? 

Bilmiyoruz.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *