ABD Ankara Büyükelçiliğinden Halilzad’ın Türkiye ziyaretine ilişkin açıklama

ABD Ankara Büyükelçiliğinden Halilzad’ın Türkiye ziyaretine ilişkin açıklama

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisisi Halilzad’ın Türkiye’de iki gün süren temaslarının ardından, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği tarafından ziyarete ilişkin yazılı açıklama yayımlandı.

Büyükelçiliğin internet sayfasında yayımlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

ABD’nin Afganistan Uzlaşısından Sorumlu Özel Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad’ın Türkiye’ye Yaptığı Ziyarete ilişkin Açıklama

ABD’nin Afganistan Uzlaşısından Sorumlu Özel Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, 11-13 Kasım tarihlerinde Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Ziyareti çerçevesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı İbrahim Kalın ve diğer üst düzey Türk yetkililerle görüşmelerde bulunan Büyükelçi Halilzad, Afganistan’daki barış süreciyle ilgili taahhüdünü sürdürmesi ve sürece uzun süredir destek vermesinden dolayı Türkiye’ye teşekkür etmiştir. Büyükelçi Halilzad, iki taraf arasında yürütülen müzakerelerin mevcut durumu ve görüşmelerde kaydedilen son gelişmeler hakkında da güncel bilgi vermiştir.

Büyükelçi Halilzad ve Türk yetkililer, Afganistan’daki şiddetin ciddi endişe kaynağı olmayı sürdürdüğü ve tüm tarafların şiddetin derhal azaltılmasıyla başlayarak şiddeti kalıcı olarak sona erdirmeye yönelik bir yol bulmaları konusunda uluslararası toplumda son derece güçlü bir görüş birliği olduğu hususlarında mutabık kalmıştır.

Büyükelçi Halilzad ve Türk yetkililer görüşmelerde, Türkiye’nin, uluslararası toplumun diğer mensuplarıyla birlikte hareket ederek, Afganistan’daki savaşa son verecek siyasi bir uzlaşmayı müzakere etme yönündeki çabalarına ivme kazandırmaları hususunda iki tarafı nasıl teşvik edebileceğini de ele almıştır.

Büyükelçi Halilzad ve Türk yetkililer son olarak, Afganistan’da siyasi bir uzlaşmanın tesis edilmesinin ardından bölgede görülmesi muhtemel ciddi ekonomik fırsatları, özellikle de Afganistan ile Orta Asya’yı Güney Asya’ya ve ötesine bağlayacak projeleri ele almıştır.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *