“Türk-Amerikan ilişkilerinin dayandığı üç, dört temel ilkemiz var”

“Türk-Amerikan ilişkilerinin dayandığı üç, dört temel ilkemiz var”

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın: “Türkiye gibi bir ülkeyi gözden çıkarmanın mümkün olmadığını bilen bir akliyetin Beyaz Saray’a hakim olması bizim en temel beklentimiz.”

Kanal 7 televizyonunda konuşan İbrahim Kalın, ABD seçimlerinde Türkiye’nin hiçbir adayı tutmadığını belirterek, devlette süreklilik esasına inandıklarını söyledi.

Kalın, “Sayın Trump da seçilse, Sayın Biden da seçilse Türk-Amerikan ilişkilerinin dayandığı üç, dört temel ilkemiz var. Karşılıklı çıkar, menfaat ilişkisi. 2 tane de çok temel sorunumuz var. Birincisi ABD’nin PYD ve YPG’ye Suriye’de verdiği destek, ikincisi de FETÖ meselesi. Bunlar bizim için ulusal güvenlik meseleleridir. Bunlar tali konular değildir. Bunlar ekonomik konular değildir. Bunlar doğrudan ulusal güvenliğimizi tehdit eden konulardır. PYD’ye destek verme ve FETÖ konusunda hiçbir adım atmama, doğrudan veya dolaylı olarak FETÖ teröristlerine himaye sağlama politikası, Obama döneminde başladı, Trump döneminde de çok fazla değişmeden devam etti.” değerlendirmesinde bulundu.

‘Gözden çıkarmanın mümkün olmadığını bilen akliyet’

Kalın, “Türkiye gibi bir ülkeyi gözden çıkarmanın mümkün olmadığını bilen bir akliyetin Beyaz Saray’a hakim olması bizim en temel beklentimiz. Bunun gereği olarak da özellikle bu iki konuda Amerikan yönetiminin mutlaka adım atması gerekiyor. Bu politikanın sürdürülebilir olmadığını kendilerinin de görmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.

ABD’de seçimlere katılım düşük

Kovid-19’a yakalanan Trump’a geçmiş olsun dileklerini ilettiklerini aktaran Kalın, bu durumun Amerikan seçimlerini bir şekilde etkileyeceğini, Amerikan halkının siyasetle ve seçimle ilişkisinin çok farklı olduğunu, seçime katılımın oranının yüzde 52’lerde bulunduğunu ifade etti.

Kalın, ABD seçimlerini kim kazanırsa kazansın Türkiye için iki temel konunun masada olmaya devam edeceğini belirterek, seçimleri izleyeceklerini söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *