Mali’de darbeciler ‘geçiş süreci’ni açıkladı

Mali’de darbeciler ‘geçiş süreci’ni açıkladı

18 Ağustos tarihinde, Mali Cumhurbaşkanının istifası ile sonuçlanan darbenin ardından, Konsey, 3 günlük görüşmelerin sonunda alınan kararları açıkladı.

Mali‘de, Askeri cunta Halkın Kurtuluşu Ulusal Konseyi (CNSP), sivil yönetime geçiş sürecinin detaylarını belirlemek üzere yürüttüğü 3 günlük görüşmelerin sonunda kararını açıkladı.

Buna göre, geçiş süreci 18 ay olacak ve akabinde seçimler düzenlenecek. Geçiş sürecinin cumhurbaşkanı sivil ya da asker olabilecek ve cuntanın belirlediği isimler tarafından seçilecek.

CNSP, bir süredir sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi partiler ve muhalefet platformu M5 RFP ile sivil yönetime geçişe dair yol haritasını görüşüyordu.

Batı Afrikalı Devletler Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ise geçiş sürecinin en fazla 1 yıl olması gerektiğini duyurmuş ve cuntaya yol haritası belirlemesi için 15 Eylül’e kadar süre vermişti.

Askeri darbe

Bamako’ya 15 kilometre mesafede bulunan ve 2012’de dönemin Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure’nin devrilmesinde de önemli rol oynayan Kati garnizonunda 18 Ağustos Salı ayaklanan bir grup asker, araçlarla başkente gelmişti.

Bazı bakanlarla yüksek rütbeli bazı askerler alıkonulurken, hükümet binaları ve resmi kurumlar boşaltılmıştı.

Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, öğleden sonra konutundan askerler tarafından alınarak Kati kışlasına götürülmüş, gece yarısı devlet televizyonundan istifa ettiğini duyurmuştu.

Keita’nın istifasından birkaç saat sonra aynı kanala çıkan darbeciler, seçimlerin kısa sürede yapılacağını, siyasi ve sivil bir geçiş döneminin yaşanacağını duyurmuştu.

Mevlüt Çavuşoğlu 9 Eylül’de Mali’yi ziyaret etmişti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, geçen hafta Mali’yi ziyaret ederek, çeşitli görüşmeler gerçekleştirmişti. Konuya ilişkin olarak Bakanlığın internet sayfasında şu bilgiler verilmişti:

“Sayın Bakanımız 9 Eylül 2020 tarihinde Mali’yi ziyaret etti.

Sayın Bakanımız eski Çad Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Mali Özel Temsilcisi ve BM Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) Başkanı Mahamat Saleh Annadif’le bir araya gelerek Mali’de geçiş sürecini görüştü.

Bilahare, Sayın Bakanımız Afrika Birliği Mali ve Sahel Yüksek Temsilcisi Pierre Buyoya’yla Mali’de geçiş sürecini görüştü.

Aynı gün Sayın Bakanımız Mali’deki iş insanlarımızla da bir buluşma gerçekleştirdi.

Sayın Bakanımız Mali’yle ilişkilerimizin gelişmesinde onların başarısı ve payının çok büyük olduğunu, Büyükelçiliğimiz ve Ticaret Müşavirliğimizin 7/24 yardıma hazır olduğunu belirtti.

Sayın Bakanımız Mali’nin istikrarı, güvenliği ve ekonomik kalkınmasını önemsediğimizi, biran önce anayasal düzenin tesis edilmesi ve demokratik seçimlerin yapılmasının önemli olduğunu ve dost ve kardeş Mali halkının her zaman yanında olduğumuzu vurguladı.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • harun
    13 Eylül 2020, 20:27

    Emperyalistler ferman vermedikçe uşakları darbe yapamaz.

    REPLY