Sırbistan Cumhurbaşkanı ve Kosova Başbakanı Oval ofiste

Sırbistan Cumhurbaşkanı ve Kosova Başbakanı Oval ofiste

Oval Ofis’te anlaşmanın imza töreninde konuşan Trump, Sırbistan’ın İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını, Kosova ve İsrail’in de ilişkilerini normalleştirme ve diplomatik ilişkiler kurma yönünde anlaştığını duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, dün Beyaz Saray’da Oval Ofis’te Kosova Başbakanı ve Sırbistan Cumhurbaşkanı’nı ağırladı.

Trump görüşmenin ardından, diplomatik ilişkisi bulunmayan iki ülkenin liderlerinin ekonomik ilişkileri normalleştirme kararı aldığını, bunun “çığır açan” bir adım olduğunu söyledi.

Trump, “Bu iki ülke, istihdam alanı yaratmaya ve ekonomik büyümeye odaklanarak büyük bir çığır açtı” ifadelerini kullandı.

Oval Ofis’te anlaşmanın imza töreninde konuşan Başkan Trump ayrıca, Sırbistan’ın İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını, Kosova ve İsrail’in de ilişkilerini normalleştirme ve diplomatik ilişkiler kurma yönünde anlaştığını belirtti.

Sırbıstan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç de görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada Sırbıstan ile Kosova arasında hala birçok farklılık bulunduğunu ancak Oval Ofis’te varılan anlaşmanın ileriye dönük “çok büyük bir adım” olduğunu söyledi.

Kosova Başbakanı Avdullah Hoti de ekonomik ilişkileri iyileştirmeye yönelik alınan kararın ileride her iki ülkenin de birbirini resmi olarak tanımasına zemin hazırlayabileceği görüşünü dile getirdi.

Görüşme öncesinde Beyaz Saray’dan yapılan resmi açıklamada, Kosova Başbakanı Avdullah Hoti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’in görüşmeler sonrasında ABD Başkanı Donald Trump’la birlikte üçlü bir imza törenine katılacakları belirtilmiş ancak imzalanacak olan belge hakkında bilgi paylaşılmamıştı.

ABD’nin ev sahipliğinde yapılan Sırbistan-Kosova görüşmeleriyle ilgili olarak Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, görüşmelerin ilk gününde kendisinin önüne taslak bir anlaşma konulduğunu, anlaşma karşılıklı tanınma anlamına geldiğinden bunu reddettiğini açıklamıştı.

Başkan Trump’ın Kosova ve Sırbistan arasındaki barış görüşmeleri için görevlendirdiği özel temsilcisi Richard Grenell ise görüşme öncesinde Twitter hesabından yaptığı paylaşımda taslak anlaşma iddiasının doğru olmadığını belirtmişti.

Kosova Başbakanı Hoti ise kendisine bu tarz bir anlaşma sunulup-sunulmadığına dair herhangi bir açıklamada bulunmamış, ancak Kosova’ya zarar verecek bir anlaşmanın önlerine gelmediğini, Beyaz Saray’dan da asla böyle bir şeyin gelmeyeceğini söylemişti.

Taraflar arasında yapılan ilk gün görüşmelerin ardından Grenell, yine Twitter hesabından, “Son derece yapıcı bir gün oldu. Umutluyum” mesajını paylaştı.

Daha önce Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien da görüşmelerle ilgili olumlu değerlendirmelerde bulunmuştu. O’Brien açıklamasında ayrıca American Financial Corporation for International Development, Millennium Challenge Corporation ve American Export-Import Bank’a da görüşmelere katıldıkları için teşekkür etti.

O’Brien, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda görüşmelerin çok iyi geçtiğini ve gerçek anlamda ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

Beyaz Saray’da Başkan Donald Trump’la görüşmenin ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı ve Kosova Başbakanı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla bakanlık binasında ayrı ayrı görüşecekler.

Sırbistan, 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı resmi olarak tanımıyor. Kosova’yı Rusya ve Çin de tanımıyor.

Buna karşın ABD ve BM’nin 100’den fazla ülkesi Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanıyor. Avrupa Birliği’nde ise Slovakya, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Romanya ve İspanya, Kosova’yı bağımsız bir ülke olarak tanımıyor.

(Amerika’nın Sesi)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *