İsrail, elindeki 2 bin 500 İslami eseri dijital ortamda erişime açacak

İsrail, elindeki 2 bin 500 İslami eseri dijital ortamda erişime açacak

İşgalci İsrail kütüphanesinde bulunan İslam dünyasının bin yıldan daha geniş bir zaman aralığını kapsayan 2 bin 500’den fazla el yazması ve kitap internet ortamında, ücretsiz olarak erişime açılacağı bildirildi.

The Guardian’ın haberine göre, İsrail Ulusal Kütüphanesi, Arapça, Farsça ve Türkçe eserlerden oluşan, tarihleri 9. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasında değişen koleksiyonunu dijital hale getiriyor. Nadir koleksiyon gözalıcı Kuran yazmaları ve farklı süslemelerle bezenmiş edebi eserleri de içeriyor.

Şarku’l Avat’ın aktardığına göre, eserlerin arasında İranlı şair Molla Cami’nin Tuhfet-ül-ahrar (Hür adamların hediyesi) eserinin çok özel bir yazmasının da yer aldığı ifade edildi. Bahsi geçen eserin her bir sayfasının altın varakla aydınlatıldığı, antik hat sanatıyla bezenmiş polo oyunu ve bahçe sahnelerinin resmedildiği aktarıldı.

İsrail Ulusal Kütüphanesi’nin İslam ve Ortadoğu koleksiyonunun sorumlusu Dr. Raquel Ukeles, “Bu koleksiyon çok seçkin. Tüm sayfaların kenarı altın varakla süslenmiş ve çok narin resimler var. Her sayfa birbirinden farklı. Ceylan, çiçek ve bitki resimleri mevcut” diye belirtti.

Ukeles, “Açılış ve kapanış sayfalarının “ağız sulandıran” biçimde çok güzel olduğu ve çift taraflı minyatürlerin görünüşe göre 17. ve 18. yüzyıllarda sonradan eklendiği ifade edildi. Ancak eklenen parçaların 15. yüzyıl tarzına sahip olduğu aktarıldı”  dedi.

Ücretsiz erişime açılacak koleksiyon içinde 10. yüzyıla ait el yazması Kur’an da bulunuyor

Ukeles bu tip el yazmalarının kalıcı olarak sergilenemeyecek kadar hassas olduğunu belirtti.

Eserleri dijital ortama aktarmanın güzel tarafı, onlara çok yakından bakabiliyorsunuz. Yalnızca dijitalleştirme sayesinde özgün ve özel detayları fark ettik. Büyüteçle dahi o detaylara erişemezsiniz.

Nadir eserler arasında 10. yüzyıldan kalma çok ufak boyutlardaki Kuran yazmasının da bulunduğu belirtildi. Ukeles, “Bu çok küçük. Okumak için değil, dini koruma amacıyla kullanılmış” diye tanıttı.

Bahsi geçen Kuran’ı 1529’da Viyana Kuşatması sırasında bir Osmanlı askerinin yanında taşıdığı ve fakat yenilginin ardından Osmanlı ordusu geri çekilirken Kuran yazmasını Avusturya ordusunun aldığı ifade edildi. Eserin 19. yüzyılda Osmanlı’ya geri döndüğü belirtildi.

El yazmalarının çoğunun 1951’de hayatını kaybeden, Kudüs doğumlu Abraham Shalom Yahuda tarafından verildiği ifade edildi. Yahuda, 20. yüzyılın en önemli İslami el yazmaları toplayan isimlerinden biriydi.

Kütüphane sözcüsü, projenin Britanya merkezli Arcadia fonu olmadan gerçekleştirilemeyeceğini belirtti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *