‘Rusya Libya’yı ikiye bölmeyi hedefliyor’

‘Rusya Libya’yı ikiye bölmeyi hedefliyor’

Habertürk yorumcularından Çetiner Çetin, “Rusya’nın Hafter yönetimi ile Libya’nın doğusunda kalan bölgelerde petrol çıkarma izni alması Rusya’nın bölgede kalıcı olmayı hedeflediğini ortaya koyuyor.” dedi.

Çetiner Çetin, Libya’daki son gelişmeleri ele aldığı Habertürk’teki son yazısında, Rusya’nın bölünmüş bir Libya istediğini öne sürdü. Çetin, yazısının bir bölümünde şu değerlendirmede bulundu:

“Rus savaş uçaklarının Libya’ya gelmesi, Hafter ittifakını korumaya yönelik kısa vadede bir etki sağlayabilir. Ancak zaman uzadıkça maliyetler Rusya için de artacaktır.

Türkiye’nin Libya’da konuşlandırdığı füze savunma sistemleri Rus savaş uçaklarının ilk hedeflerinden biri olması beklenebilir. Bu nedenle Rusya ile Türkiye arasında kararlaştırılmış olan ateşkes, yeniden müzakere edilmeye başlanabilir. Her iki ülke de birçok konuda anlaşma yoluna gitmeyi tercih eder.

Perşembe günü tam da bu bağlamda bir gelişme yaşandı ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmeden sonra Libya’daki çatışmaların derhal durdurulması ve BM gözetimindeki siyasi sürecin yeniden başlatılması gerektiğini ifade etti.

Ancak Rusya’nın Hafter yönetimi ile Libya’nın doğusunda kalan bölgelerde petrol çıkarma izni alması Rusya’nın bölgede kalıcı olmayı hedeflediğini ortaya koyuyor. Bu nedene Rusya’nın ülkenin batısına yönelik bir hareketliliği teşvik etmek yerine Hafter’in mevcut konumunu korumaya yönelik bir pozisyonda kalacağı görülüyor.

Rusya Hafter’e Libya’yı teslim etmek istemiyor. Bölünmüş bir Libya istiyor.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *