Ruhani’den kritik çağrı: Madencilik ve Kripto Paralar gündemde

Ruhani’den kritik çağrı: Madencilik ve Kripto Paralar gündemde

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yaptığı açıklama ile madencilik sektörüne dikkat çekti. Ruhani, ilgili birimlere kripto para madenciliği ile ilgili olarak kapsamlı bir araştırma yapılması çağrısı yaptı.

Madencilik, son dönemde birçok ülkenin gündeminde. Özellikle Amerikan ambargolarına maruz kalan ülkeler, alternatif bir metod olarak kripto paralara yöneliyor.

beINcrypto sitesinden Nihat Emre Kocaaslan’ın aktardığına göre, konuyla ilgili olarak son haber İran’dan geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yaptığı açıklama ile madencilik sektörü için önemli bir çağrı yaptı. Ruhani, hükümetine kripto para madenciliği ile ilgili olarak detaylı bir çalışma yapılması talimatını verdi.

İran, Madencilik sektörüne mi giriyor?

İran basınında çıkan haberlere göre Ruhani, geçtiğimiz günlerde aralarında İran Merkez Bankası, Enerji Bakanlığı ve İletişim Teknolojileri birimindeki kişilerin de yer aldığı bir ekip ile toplantı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı, yaptığı değerlendirmede ilgili birimlere kripto para madenciliği ile ilgili olarak kapsamlı bir araştırma yapılması çağrısı yaptı. Ruhani, özellikle madencilik sektörünün regülasyonu, gelir kaynakları ve diğer önemli detayları hakkında geniş bir rapor istedi.

Yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve maruz kaldığı ambargo süreci nedeniyle İran, alternatif metodları araştırıyor. Madencilik sektörü de bunlardan birisi olarak dikkatleri çekiyor. Ülke, kripto para madenciliğini ilk olarak Temmuz 2019’da tanımıştı. Şu anda ülkede hükümet, madencilik sektöründe yer alan şirketlere bu konu ile ilgili lisanslar veriyor.

Hatta son olarak Türkiye merkezli bir madencilik şirketi olan iMiner, ülkenin Endüstri, Madencilik ve Tarım Bakanlığı’ndan onay almıştı. 6 binden fazla ekipmana sahip şirket olan iMiner, bu onay ile birlikte ülkede madencilik tesisi açacak.

Yapılan regülasyonlar ile birlikte şu anda Bitcoin ağındaki hash rate’in yüzde 4’ü, İran üzerinden geliyor. Bu rakam, Ekim 2019’dan bu yana tam iki katlık bir artış göstermiş durumda.

Sonuçları ne olacak?

İran’ın şu aşamada ulusal bir plan ile madencilik sektörüne girmesi beklenmiyor. Ancak Ruhani’nin başlattığı bu çalışma, önümüzdeki dönemde daha da büyük bir şeye doğru dönüşebilir.

Ulusal bir strateji belirlenmesi, İran’da şu anda daha çok kripto paraların yasadışı işlerde kullanımını kapsıyor. Özellikle yasadışı ticaret ve kaçakçılık gibi süreçlerde, ülkede kripto paraların çok ciddi biçimde kullanıldığı belirtiliyor. Zaten lisans verilme ve operasyon izinleri alma süreçlerinin biraz daha sıkı denetlenmesinin de ana sebebi bu.

Ekonomik olarak çok ciddi bir darboğazda olan ülkede, işin içine bir de kripto paralar ile ülkeden para çıkışı girdiğinde, tablo daha da derinleşiyor. Yerel otoriteler, konuya dair yaptıkları yorumlarda, Ruhani’nin öncelikli hedefinin bu kaçışı engellemek olduğunu belirtiyor. Ayrıca ülkede kaçakçılık ve diğer yasadışı işlemlerin cezaları son derece ağır. Bu yaptırımlar arasında uzun süreli hapis cezalarına ek olarak, ciddi miktarda para cezaları da dikkatleri çekiyor.

İran’ın madencilik sektörünün uğrak noktalarından biri olmasının ana sebebi ise ülkedeki enerji maliyetlerinin çok ucuz olması. Birçok madencilik şirketinin en büyük gider kaleminin enerji olduğu göz önüne alınırsa, İran bu açıdan çok büyük bir avantaj sunuyor.

Bir alternatif olarak kripto paralar

Madencilik sektörünün yanı sıra, ülkede kripto para sahiplik oranları da oldukça yüksek. Giderek kötüleşen ekonomik durum ve artan enflasyona karşın birikimlerini korumak isteyen İran vatandaşları, Bitcoin ve diğer kripto paralara ciddi oranda yatırım yapıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *