Afrika için ‘küresel dayanışma’ söz konusu değil!

Afrika için ‘küresel dayanışma’ söz konusu değil!

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü Dr. John Nkengasong, Afrika ülkelerinin parasını ödemeye hazır olduğu halde yeni tip koronavirüs tanı malzemeleri ve test kitini satın alamadığını bildirdi.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Direktörü Dr. John Nkengasong, Nature dergisinde yayımlanan makalesinde, dünyada Kovid-19 sonrası tıbbi malzemelerde görülen yarışı eleştirerek, salgın sonrasında “küresel dayanışma” yerine bir tür “küresel himayeciliğin” ortaya çıktığını belirtti.

Afrika ülkelerinin ödeyecek yeterli parası bulunmasına rağmen tanıda kullanılan diagnostik reaktifleri satın alamadığını ve güçlü ülkelerin yarışının sürdüğünü ifade eden Nkengasong, hiç kimseden iyilik talep etmediklerini sadece küresel bir dayanışmaya ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Nkengasong, Afrika ülkelerine de çağrıda bulunarak, ihracatın mümkün olduğu ülkelerde masada yer kapmaya çalışan küçük müşteriler gibi değil tek bir müşteri gibi oturmaları gerektiğine vurgu yaptı.

Sıklıkla Çin’den gelen testleri kullanan Afrika ülkelerinde, şu ana kadar 37 binden fazla vaka görülürken, yaklaşık 1600 kişi ise hayatını kaybetti.

Afrika sadece geçen yıl 105 farklı salgınla mücadele etti

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Sağlık Politikası ve Diplomasisi Direktörü Benjamin Djoudalbaye de, Kovid-19’a ilişkin gelişmelerin ele alındığı haftalık çevrim içi basın toplantısında, Afrika ülkelerinin hastalık takibi konusunda tecrübeye ve hızlı tarama mekanizmasına sahip olduğunu dile getirdi.

Kıtanın diğer bölgelerden daha az vakaya sahip olmasının alınan önlemler ve tecrübeyle ilgili olduğunu kaydeden Djoudalbaye, kıta genelinde sadece geçen yıl Ebola dahil 105 farklı salgının baş gösterdiğini aktardı.

Vakalar bir haftada yüzde 37 arttı

Djoudalbaye, şehir karantinalarının ve sokağa çıkma yasaklarının etkisinin görüldüğünü ancak virüsün gelecek haftalarda ne şekilde yayılım göstereceğine ilişkin tahminlerinin olmadığını belirtti.

Kıtadaki vaka sayısının son bir haftada yüzde 37 artışla 36 bin 800’e çıktığını vurgulayan Djoudalbaye, iddia edildiği gibi vaka ve ölü sayılarının saklanmadığını ve bunun mümkün de olmadığını söyledi.

Djoudalbaye ayrıca sadece bir ay içinde bir milyon yeni testin yapılmasının amaçlandığını hatırlattı.

Kıtada şimdiye kadar 1589 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *