Enfal suresi 61. ayetle küresel barış çağrısı

Enfal suresi 61. ayetle küresel barış çağrısı

Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Müslümanların Ramazan ayını tebrik etmek için yayınladığı mesajında Enfal suresi 61. ayetten alıntı yaptı.

Ramazan ayı mesajı

Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ”Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca Müslümana, kutsal Ramazan ayı başlarken en samimi dileklerimi sunuyorum.” mesajını paylaştı. Guterres, yazılı bir açıklama yaparak, Ramazan ayının başlaması dolayısıyla, Müslüman toplumuna mesaj gönderdi.

”Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca Müslümana, kutsal Ramazan ayı başlarken en samimi dileklerimi sunuyorum.” ifadesini kullanan Guterres, ”Bu, elbette çok farklı bir Ramazan olacak. Birçok toplu faaliyet, Kovid-19 salgınıyla mücadele için alınan önlemlerden doğal olarak etkilenecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Birçok insanın da Ramazan ayına savaşların gölgesinde girdiğine dikkati çeken Guterres, Kur’an’daki barış ayetlerini hatırlatarak, küresel ateşkes çağrısında bulundu ve savaşın, insanlığın ortak düşmanı virüse karşı verilmesi gerektiğini ifade etti.

Bugün bu talebi yineliyorum diyen Guterres, “Kur’an’ın sözlerini hatırlarsak: ‘Eğer onlar barışa yanaşırlarsa sen de ona yanaş'” sözlerini sarfetti.

‘Kovid-19 ile mücadele, insan hakları krizine dönüşmesin’ uyarısı

Guterres, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin raporunu da açıkladı.

Ekonomik ve sosyal krize yol açan salgının, hızla insan hakları krizine de dönüştüğü uyarısında bulunan Guterres, ”Tehdidin insan değil, virüs olduğunu unutmayın.” mesajı verdi.

İnsan haklarının, kriz zamanlarında sonraya bırakılacak bir konu olmadığını ve insanın merkezde olması gerektiğini belirten Guterres, salgın nedeniyle nefret söyleminin arttığına, savunmasız grupların hedef alındığına ve sert güvenlik önemlemlerine başvurulduğuna dikkati çekti.

“Hükümetler her zamankinden daha şeffaf, duyarlı ve hesap verebilir olmalı”

Popülizm ve otoriter yönetimlerin de arttığına, bazı ülkelerde insan haklarının daha da geriye gittiğine ve salgın bahane gösterilerek baskıcı önlemler alındığına işaret eden Guterres, ”Hükümetler her zamankinden daha şeffaf, duyarlı ve hesap verebilir olmalı. Sivil toplum ve basın özgürlüğü kritik öneme sahip.” dedi.

Alınan acil durum önlemlerinin yasal, orantılı, ayrım yapmayan, belirli bir amaç ve süre odaklı olması gerektiğini söyleyen Guterres, bu süreçte insan haklarının da korunması çağrısı yaptı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *