Independent Türkçe erişime kapatıldı

Independent Türkçe erişime kapatıldı

İngiltere merkezli, Suudi Arabistan’la ilişkili Independent gazetesinin Türkçe yayın yapan internet sitesine erişim engeli getirildi.

Nevzat Çiçek’ten yorum: Devletler arası bir mesele

Independent Türkçe’ye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişim engellemesi getirildi.

Independent Türkçe internet sitesine ulaşmaya çalışan kullanıcılar site hakkında idari tedbir uygulandığına dair bir mesaj ile karşılaşıyor.

Sosyal medyada Independent Türkçe’nin neden kapatıldığı en çok merak edilen konular arasında yer alırken, konuya ilişkin ilk açıklama Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek’ten geldi. Sitelerine neden erişim engeli getirildiğine ilişkin açıklama yapan Nevzat Çiçek, devletler arası bir mesele olduğunu söyledi.

Kararın yayın çizgisi nedeniyle alınmadığını söyleyen Çiçek, Suudi Arabistan’da AA ve TRT’ye yayın yasağı getirildiği için misilleme yapıldığını savundu.

Diğer yandan Suudi Arabistan’la ilişkili 4 kuruma daha engelleme geldi.

Çiçek, Twitter hesabından şu paylaşımlarda bulundu:

“İndependent Türkçe sitesine bazı yerlerde BTK kararıyla girilemiyor. BTK, 19 Nisan tarihinde aldığı idarî kararla, Suudî Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bazı sitelerine erişim engeli koydu. Bu kararın alınmasında Suudî Arabistan’ın Anadolu Ajansı ve TRT Arapça başta olmak üzere erişimi engelleme kararına karşı yapıldığı belirtiliyor. İngiltere merkezli Independent’ın Türkiye uzantısı olan ‘Independent Türkçe’ de, ortaklıktan kaynaklı olarak böyle bir kararın merkezinde yer aldı…”

Bizim yayın çizgimizden kaynaklı hiçbir sorun olmadığı gibi, yayınlarımız oldukça objektif bulunuyor…”

“Independent’ın ana gövdesinin %70’i Rus işadamında, %30’u Suudlu işadamında; ama editöryal bağımsızlık tamamen kuruluş ilkelerinde… Bize resmî olarak herhangi bir tebligat ya da mahkeme kararı gelmiş değil. Devletler arası bir mesele, bizimle ilgili değil.

Sonuçta, bizim editöryal bağımsızlığımızın ihlâli yada objektif haber ilkelerinin ihlâliyle ilgili herhangi bir karar yok… Herhangi bir kapatma yok ortada; idarî bir BTK kararı var… Siteye bazı yerlerde erişim sağlanıyor bazı yerlerde sağlanmıyor. Durum şimdilik budur.”

İki kanala daha engelleme

Diğer yandan Suudi Devlet Ajansı OKA ile Spago, yerel medya olarak ise Al-Arabiya ve Alekhbariyatv ülkemizde engellendi.

ekran-alintisi-095.png

(Yeniçağ)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *